nlc.hu
Egészség

Már csak nálunk vényköteles az esemény utáni tabletta

Magyarország lesz az utolsó uniós ország, ahol vényköteles az esemény utáni tabletta

Sok nő szerint itthon nagyon nehezen lehet hozzájutni ezekhez a készítményekhez.
receptírás

Magyarország lehet az utolsó tagállama az Európai Uniónak, ahol még mindig recept kell az esemény utáni tablettához. A héten ugyanis a lengyel kormány elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, amely a 15 év feletti nők számára engedélyezné, hogy vény nélkül vásárolhassanak sürgősségi fogamzásgátlót – számolt be az RTL Híradó. A módosító javaslat ezután a parlament elé kerül, ahol szavazni fognak róla.

A nők jogaiért küzdő Patent Egyesület petíciót indított, hogy Magyarországon is változtassák meg a szabályozást: alig egy hét alatt több mint 36 ezren írták alá.

A Patent Egyesület felhívására rengeteg nő osztotta meg a tapasztalatát. Sokan arról számoltak be, hogy a háziorvos nem írta fel nekik az esemény utáni tablettát, mi több, felelősségre vonták őket, hogy előbb kellett volna gondolkodniuk. Most petíciót indítottak, hogy a készítmény vénykötelessége nálunk is szűnjön meg.

Kelemen Csaba, szülész-nőgyógyász szerint szakmai szempontból is támogatható kezdeményezés, hogy ezt a szabályozást itthon is megváltoztassák. „Ezek a tabletták gyakorlatilag érdemben veszélytelennek mondhatóak, tehát ezek nem olyan fogamzásgátló tabletták, mint a hagyományos kombinált fogamzásgátló tabletták, tehát azokkal a veszélyekkel, mint például a trombóziskockázat fokozódása, ezekkel nem rendelkeznek” – nyilatkozta az RTL Híradónak. Az orvos azt sem tartja valószínűnek, hogy vény nélkül többen vásárolnának ilyet: „Ha most a valóságot nézzük, és valaki bemegy az ügyeletre, akkor nem fogják neki azért nem felírni a tablettát, mert mondjuk egy hónappal ezelőtt is felírták neki.”

Az egészségügyért is felelős Belügyminisztérium az üggyel kapcsolatban azt közölte az RTL Híradóval, hogy Magyarországon a szülészeti és nőgyógyászati szakmai tagozat véleményét tartják irányadónak, eszerint nőgyógyászati megítélést igényel az, hogy valaki sürgősségi fogamzásgátlóhoz tudjon jutni.

Az ilyen készítmények alkalmazása a hatékonyság miatt 24 órán belül javasolt, de maximum 72 vagy 120 órát lehet várni vele.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top