nlc.hu
Életmód
A vízmérők téliesítése

Súlyos kiadásokkal nézhetnek szembe a kertesház-tulajdonosok

Komoly összeget bukhatnak a háztulajdonosok.
kertes ház

A hideg és a fagy durva károkat okozhat a talajban, vagy a fűtetlen pincékben található vízmérőkben. A mérőcsere költségeit, és a szétfagyott, nem javítható vízmérőt a felhasználóknak kell megfizetnie, ugyanis a törvény szerint kötelesek a vízmérő fagy elleni, megfelelő védelméről gondoskodni – hívja fel a figyelmet a Helló Vidék.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljék a kertesház-tulajdonosok, érdemes időben téliesíteni a vízmérőket, a vízvezetékeket és a szerelvényeket.

Téliesítés, de hogyan?

A télen nem lakott ingatlanoknál fontos a vízhálózat és a vízmérők víztelenítése, valamint a vízmérőakna letakarása, szigetelése.

A télen is lakott ingatlanoknál ugyancsak alaposan szigetelni kell a vízmérőaknát, ugyanakkor azokat a vezetékszakaszokat is célszerű szigetelőanyaggal védeni, amelyek kevésbé védett helyen vannak (pincében, falon kívül).

A kerti csapokat, valamint a telepített öntözőberendezéseket szintén vízteleníteni kell.

Elfagyott a vízmérő? Többezres kiadások!

Ha véded a vízmérőt a hideg és a fagy ellen, akkor komoly összegeket spórolhatsz meg, hiszen egy új vízmérő ára – a  kiszállással és beszereléssel együtt – körülbelül 17 ezer forintra rúg. Az üzembe helyezés díja is borsos: 19 ezertől akár 23 ezerig is terjedhet.

A vízmérő hitelesítésének, valamint a vezeték elfagyása esetén a felújítás költségét is megúszod, ha időben gondoskodsz a vízmérők, kerti csapok és a vízhálózat megfelelő téli védelméről.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top