nlc.hu
Sztárok
45 éves lett Kimi Räikkönen, a Jégember, akiről Schumacher is ódákat zengett

45 éves lett Kimi Räikkönen, a Jégember, akiről még Michael Schumacher is dicshimnuszokat zengett

Nem finomkodik az újságírókkal, háromszoros apaként a sport szeretetére neveli a gyerekeit és rémesen nehezen mutatja ki az érzelmeit. 45 éves lett Kimi Räikkönen.

45 éves lett Iceman, vagyis a Jégember. A finn Kimi Räikkönen 2001-ben vett részt először Forma 1-es versenyen, és kereken 20 évvel később, 2021-ben búcsúzott el a sporttól. De az élete sokkal izgalmasabb annál, mint hogy ennyiben letudjuk a szakmai-, és a magánéletét!

Talán az egész Räikkönen-jelenséget tökéletes leírja az a bizonyos Jégember jelző, amit nemcsak a finn származása miatt kapott, hanem – többek között – az interjúk alatt is fagyos stílusára. Hogyan is fogalmazzunk, ritkán mosolygó egy ember. De ez segítette őt a Forma 1-ben eltöltött 20 éve alatt is, mivel szinte mindig higgadtnak írták le a csapattársai. Kivéve mondjuk 2019-ben, amikor elszakadt nála a cérna, és egy előző kollégáját rádión keresztül küldött el melegebb éghajlatra.

A Forma 1-ben több csapatban is versenyzett: Sauber, McLaren, Ferrari, Lotus és az Alfa Romeo. 

Ami az interjúkat illeti, nem túlzás azt állítani, hogy Kimi ezeknek a koronázatlan királya.

Hogy miért? Mert sokszor szándékosan válaszol a hozzá intézett kérdésekre bődületes marhaságokkal. Az egyik ahhoz a Lewis Hamiltonhoz köthető, akivel a netezők szerint, remek barátságot ápol. Nos, az igazság ezzel szemben az, hogy noha tisztelik egymást, a pályán kívül nem különösebben járnak össze. Ez nem is jellemző a Forma 1-es pilótákra. És ne feledkezzünk meg arról az alkalomról sem, amikor egy interjúban Kimi odaszúrt Hamiltonnak. A finnt arról kérdezték, hogy mi a véleménye arról, hogy Hamilton az első győzelme után azt mondta, “jobb volt, mint a szex”? “Talán még soha nem szexelt”- szúrta oda válaszul Kimi.

Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel.

Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel. (fotó: Profimedia)

A búcsú

A Jégember 2021-ben vett rész az utolsó nagydíján. Miután kiszállt az autójából így búcsúzott:  “Azt hiszem jól ment minden, elégedett vagyok azzal, amit elértem. Nyilván nyerni akarsz, de nem könnyű nyerni. Mindig is bajnokságot akartam nyerni, jó párszor közel kerültem hozzá, és végül 2007-ben sikerült is a Ferrarival. Rettentően örülök, hogy ez megtörtént, főleg, hogy velük…Jól érzem magam, és visszatekintve egyetlen dolgon sem változtatnék a karrieremben” – idézte Kimi szavait a BBC.

11 évvel a visszavonulása előtt, amikor az nlc interjút készített az autóversenyzővel, már szóba került a visszavonulás utáni élete. Akkor így fogalmazott nekünk: “A motorsportok mindig nagy részét jelentik majd az életemnek, azonban el fog jönni az a nap, amikor vissza kell vonulnom, és nem versenyezhetek többet. Egy napon ez vár mindenkire…” Szóval senkinek nem okozott meglepetést, hogy a rallik és a motokrossz-világbajnokság világában folytatta az életét.

Schumacher szavai

Ha már említettük a versenyzők közti kapcsolatot, akkor talán sokan kíváncsiak arra, hogy milyen kapcsolat volt Michael Schumacher és Räikkönen között. Ami azt illeti, erről még maga a német sportlegenda beszélt Heikki Kulta sportújságírónak. Hogy megértsük Schumacher szavait, fel kell elevenítenünk a 2007-es Forma 1-es bajnokságot. A Ferrari pilótai ebben a szezonban Kimi Räikkönen és Felipe Massa voltak. Schumacher pedig a Ferrari tanácsadójaként és Jean Todt asszisztenseként tevékenykedett. Kimi ebben a szezonban lett világbajnok. „Amikor Kimire gondolok, két pillanat jut mindig az eszembe” – mesélte az azóta súlyos balesetet elszenvedő Michael Schumacher a sportújságírónak.

„Az egyik mikor Brazíliában áthaladt a célvonalon, és ezzel világbajnok lett. A teljesítményére még az erős szó is gyenge. Nem tudom, hogy mit érzett, de én határozottan nem hittem a szememnek, és több mint boldog voltam. A másik pillanat, amire jól emlékszem, az néhány évvel korábban Mugellóban történt. Egy fiatal srác tesztvezetésen vett rész a Saubernél. Véletlenül én is a pályán voltam aznap, a Ferrarinál teszteltünk, de láttam annak a fiatal fiúnak a teljesítményét. A nap végén pedig felhívtam Jeant (Todt),  hogy figyelnie kell arra a fiúra, mert lenyűgöző köröket futott. Nos, az az újonc 6 évvel később világbajnok lett.”

Michael Schumacher és Kimi Räikkönen 2007-ben.

Michael Schumacher és Kimi Räikkönen 2007-ben. (fotó: Profimedia)

Kimi, az apa

Räikkönen 2002-ben ismerkedett meg a finn modell Jenni Dahlmannel, két évvel később pedig oltár elé is álltak. Kétlaki életet éltek, mivel Svájcban és Finnországban is volt otthonuk. A párnak nem született közös gyermeke, és 10 évvel az esküvőjük után, a bíróság kimondta a válásukat.

A Jégember új párja Minttu Virtanen modell lett. 2015-ben született meg az első gyermekük, egy kisfiú, aki a Robin nevet kapta, egy évvel később pedig a pár az igent is kimondta az olaszországi Sienában. 2017-ben egy kislánnyal, Riannával bővült a családjuk, majd 2023 júniusában egy újabb kislányuk született, aki a Grace nevet kapta. A Räikkönen család Olaszországban, Comóban él, csakúgy mint George Clooney és családja.

Minttu Räikkönen, és a gyerekei: Robin és Rianna
Megnézem
Összes kép (5)

A Forma 1-es pilóta, aki csak “kis jégkockának” hívja a gyerekeit, ritkán beszél a családjáról, de egyszer megeredt a nyelve, amikor arról kérdezték, hogy milyen a gyerekei viszonya az autóversenyekkel.   “Amikor azt kérik tőlem, hogy menjünk el gokartozni, akkor elmegyünk. Rianna mikor kisebb volt, az ölemben ült, úgy vezettünk. Úgy tűnik, mindketten kedvelik a sebesség  világát, de mindig figyeltem, és figyelek a biztonságukra. Hogy követnek-e majd? Ez az ő dolguk. Bármit is választanak az életben, a feleségemmel együtt megpróbáljuk támogatni őket. Azt szeretném, ha sok sportot kipróbálnának, de csak azért, mert jól esik nekik, érdekli őket. Rianna például remek tornász!” – magyarázta a RacingNews365-nak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top