nlc.hu
Egészség
Ínygyulladás miatt kialakuló betegségek

Ez történik a szervezetünkkel, ha elhanyagoljuk a fogmosást

A fogmosás elmaradása miatt fellépő ínygyulladás nagyon sokféleképpen rontja az egészséget.

A fogmosás akár csak pár napig tartó kihagyása is komoly következményekkel jár  egészségünkre nézve. Rendszeres fogmosás nélkül a szájban tenyésző baktériumok gyorsan elszaporodnak. Ez pedig a rossz szagú lehelet mellett az ínygyulladás melegágya, ami számos más problémát is előidéz – írja az India Express

A fogmosás elhagyásával először lepedék (plakk) borítja be a fogzománcot. A baktériumokban gazdag lepedék pedig rövid idő alatt az íny gyulladását, vérzését okozza. A plakk hatására már 48 óra alatt elkezd leépülni a fog zománc alatti rétege, szuvasodást okozva.

Az elégtelen szájhigiénia miatt kialakuló ínygyulladás által felszabadított méreganyagok, toxinok a véráramba kerülve utat találnak a szívhez. Az általuk eltömített artériák eredménye pedig sztrók is lehet, ami már az egész szervezet működését veszélyezteti.

Az ínygyulladás emellett akár diabéteszt is kialakíthat, mert gyengíti a szervezet azon képességét, hogy az inzulint az összetett cukrok lebontására és a vércukorszint szabályozására használja. A vércukor szintjének emelkedése aztán egyre kedvezőbb környezetet biztosít a baktériumok szaporodásához, öngerjesztő folyamatot alakítva ki, aminek cukorbetegség lesz a vége.

Rossz szájhigiénia esetén – az eddigiek mellett – a baktériumok nagyon könnyebben  a légutakba is kerülhetnek, elfertőzve azokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top