nlc.hu
Gasztro
Mangalica: a világ csúcsminőségű húsaihoz hasonlítja az őshonos magyar sertést a nemzetközi sajtó

Mangalica: így ünnepli az őshonos magyar sertést a nemzetközi sajtó

Sokan ma sem tudják itthon, hogy a mangalicát a világ legnagyobbra tartott húsai között emlegetik, és importálják is. Így ír a nemzetközi sajtó az őshonos magyar sertésről, a mangalicáról!
Mangalicakolbász

Mangalica, mangalitsa és mangalitza néven is feltűnik a nemzetközi sajtóban a hazai állattartás és élelmiszeripar egyik legértékesebb exportcikke, jóllehet a mangalicát éppenhogy nem lehet ipari körülmények között tenyészteni. A különleges sertésfajta húsa itthon egyáltalán nem a hétköznapi étkezés része, pedig van miért büszkének lennünk a mangalicára.

A magyar piac csak lassan fogadta el és értékeli a helyén a mangalica húsát, amelynek értékét a zsírszövetekkel átszőtt, különleges felépítése adja. A hazai fogyasztók gyanakodva fogadták a zsírokban gazdag húst, jóllehet a világ legértékesebb húsairól mindez elmondható a japán Wagyu és Kobe marhától egészen a spanyol Ibérico sertésig.

Mangalica, a világszerte izgalmas

A Magyarországon őshonos, 1973 óta hivatalisan védett sertésfajtánk a 20. század folyamán a kihalás szélére sodródott, és csak a közelmúltban rehabilitálták. A 2010-es évek óta már az Amerikai Egyesült Államokban is tenyésztik, egy amerikai pár Neil’s márkanéven sokat tett a mangalica népszerűsítéséért a tengerentúlon. A Neal’s Mangalicák közül néhányat amerikai egyetemek is megvásároltak tanulmányozás céljából, a mangalica húsa ugyanis a japán Wagyu és Kobe marhához hasonlóan úgynevezett egészséges zsírsavakat is tartalmaz.

A mangalica ma már a világ csúcséttermeinek étlapján is feltűnik, és a legjobb séfek méltatják világszerte a mókás kinézetű, göndör szőrű sertés húsát és a belőle készült hentesárukat. Mára a nemzetközi prémium hentes- és steaküzletek megbecsült termékévé vált a mangalica, amit a 2010-es évekbeli felfutás után itthon is érdemes lenne a megfelelő értékén kezelni. A mangalica-divathullám után ugyanis manapság már keveset hallunk a becsülendő húsféléről.

„A három évtizeddel ezelőtt a kihalás szélén álló mangalica az elmúlt évtizedben figyelemre méltó módon tért vissza a magyarok gazdaságaiba, asztalaira és szívébe, és nemrégiben viharszerűen meghódította a világ fine dining színterét az Egyesült Államoktól Japánig, ahol zsíros, márványos textúrája miatt a ‘Kobe-sertés’ becenevet kapta” – írta róla a The Guardian.

A mangalica minden túlzás és elfogultság nélkül nemzeti kincsünk,

olvasd el, hogyan látják a mangalicát Angliától Amerikáig külföldön – kattints a galériára!

Mangalicakolbász
Megnézem
Összes kép (10)

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top