nlc.hu
Életmód

Megtudtuk: nem a sajt, de nem is a tej a legegészségesebb tejtermék

A dietetikusok szerint a legegészségesebb tejtermék a joghurt.

A leginkább szívbarát tejtermék a joghurt. Probiotikum és ásványi anyag tartalma koleszterinszintünket és vérnyomásunkat is csökkenti. Mivel a szívbetegség gyakori halálok, a szív kímélő életmód mindenki számára ajánlott. Bár elsőre a gyümölcs és zöldség juthat eszünkbe, a tejtermékek között is találhatók szívbarát ételek. Méghozzá nem a sajt, vagy a tej, hanem a joghurt – írja a Yahoo.

Megtudtuk: nem a sajt, de nem is a tej a legegészségesebb tejtermék

Egy joghurttal és koleszterinnel foglalkozó

nagyszabású tanulmány szerint napi egy adag joghurt elfogyasztása megnövekedett HDL (jó) koleszterinszintet és csökkent trigliceridszintet eredményezett. Az alacsony zsírtartalmú, hozzáadott cukormentes joghurt több kulcsfontosságú ásványi anyagot tartalmaz.

„A joghurt gazdag káliumban, kalciumban és magnéziumban, amelyek segítenek vérnyomásunk szabályozásában, tehát a joghurt jót tesz a szívnek” – mondja Jamie Nadeau dietetikus. Már

egy pohár, alacsony zsírtartalmú natúr joghurt

is a napi kalciumszükséglet harmadát, magnéziumszükséglet tizedét és káliumszükséglet bő tizedét fedezi. A kálium segít a szervezetnek a felesleges nátrium eltávolításában és ellazítja az ereket, a kalcium és a magnézium pedig a szívverésünkért felelősös. „A kalcium segíti az erek és a szívizom összehúzódását, míg a magnézium segít ellazulni. Támogatják az egészséges vérkeringést, és mindkettő ajánlott a magas vérnyomás elleni diétában” – magyarázza Veronica Rouse, dietetikus.

Az alacsony zsírtartalmú, hozzáadott cukortól mentes

joghurt mellett a görög joghurt is jó választás lehet, mivel magasabb a fehérjetartalma, így laktatóbb  – ami egy diétánál különösen hasznos.

Kép: Pixabay

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top