A leginkább szívbarát tejtermék a joghurt. Probiotikum és ásványi anyag tartalma koleszterinszintünket és vérnyomásunkat is csökkenti. Mivel a szívbetegség gyakori halálok, a szív kímélő életmód mindenki számára ajánlott. Bár elsőre a gyümölcs és zöldség juthat eszünkbe, a tejtermékek között is találhatók szívbarát ételek. Méghozzá nem a sajt, vagy a tej, hanem a joghurt – írja a Yahoo.
Egy joghurttal és koleszterinnel foglalkozó
nagyszabású tanulmány szerint napi egy adag joghurt elfogyasztása megnövekedett HDL (jó) koleszterinszintet és csökkent trigliceridszintet eredményezett. Az alacsony zsírtartalmú, hozzáadott cukormentes joghurt több kulcsfontosságú ásványi anyagot tartalmaz.
„A joghurt gazdag káliumban, kalciumban és magnéziumban, amelyek segítenek vérnyomásunk szabályozásában, tehát a joghurt jót tesz a szívnek” – mondja Jamie Nadeau dietetikus. Már
egy pohár, alacsony zsírtartalmú natúr joghurt
is a napi kalciumszükséglet harmadát, magnéziumszükséglet tizedét és káliumszükséglet bő tizedét fedezi. A kálium segít a szervezetnek a felesleges nátrium eltávolításában és ellazítja az ereket, a kalcium és a magnézium pedig a szívverésünkért felelősös. „A kalcium segíti az erek és a szívizom összehúzódását, míg a magnézium segít ellazulni. Támogatják az egészséges vérkeringést, és mindkettő ajánlott a magas vérnyomás elleni diétában” – magyarázza Veronica Rouse, dietetikus.
Az alacsony zsírtartalmú, hozzáadott cukortól mentes
joghurt mellett a görög joghurt is jó választás lehet, mivel magasabb a fehérjetartalma, így laktatóbb – ami egy diétánál különösen hasznos.
Kép: Pixabay
