Az uborka ilyenkor igazi jolly joker a konyhában: a nyári kánikulában nincs is jobb, mint egy könnyű, frissítő fogás, amely nem terheli meg a gyomrot, mégis tele van ízzel és vitaminnal. Alacsony a kalóriatartalma, magas a víztartalma, és szinte bármilyen ételbe belecsempészhető. Ráadásul, és azt hiszem, ez az érv mindent üt: nem kell hozzá bekapcsolni a tűzhelyt és tovább melegíteni a konyhát ezekben az egyébként is kritikus időkben. És persze: ha nincs főzés, nincs főzési idő sem. Kész felszabadulás.
Akár salátáról vagy hűsítő levesről van szó, az uborka mindig jó választás. Ráadásul nemcsak finom, hanem egy csomó jótékony hatása is van: jót tesz a bőrnek, hidratál, ráadásul éppen most terem, vagyis az ára is most a legbarátságosabb.
Aki kicsit nagyobb lélegzetű projektre vágyik uborkából, az most készítsen kovászos uborkát! A népnyelv már ki is fundálta a „kovászos uborka érlelő meleg” fogalmat, ami egy igen találó kifejezés arra, ami éppen körülöttünk történik. A kovászos uborkából aztán ismét további ételeket lehet készíteni. Ám egyelőre maradjunk csak a nyers uborkánál, és készítsünk belőlük villámgyorsan finom és tápláló fogásokat!
Az alábbi három recept gyorsan elkészíthető, nem igényel különleges hozzávalókat, és garantáltan felpezsdíti a nyári étkezéseket.
Uborkasaláta kapros tejföllel
Ez egy hasonló recept, mint a görög tzatziki, csak jóval sűrűbb és tartalmasabb, mivel nem görög joghurttal dolgozunk. Tulajdonképpen egy görög-magyar barátság.

Tejfölös uborkasaláta. (Fotó: Pawel Kacperek, Getty Images)
Hozzávalók:
- 2 közepes uborka
- 3 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss kapor
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Az uborkát vékony karikákra szeleteljük vagy apróra vágjuk.
- A tejfölt összekeverjük az apróra vágott kaporral és a zúzott fokhagymával, majd sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük az uborkával, jól összeforgatjuk, és hidegen tálaljuk.
Egyszerű hideg uborkaleves
A levesfőzéssel kapcsolatban hajlamosak lehetünk arra gondolni, hogy órákat állunk a gőzölgő fazék mellett, mire kész a leves. Ez az uborkaleves épp az ellentéte: csak egy jó turmixgép és friss nyári hozzávalók kellenek hozzá.

Joghurtos uborkaleves (Fotó: Rouzes, Getty Images)
Hozzávalók:
- 3 nagyobb uborka
- 4 dl görög joghurt
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél citrom leve
- friss menta vagy petrezselyem
- só, bors
Elkészítés:
- Az uborkát meghámozzuk, darabokra vágjuk, majd a joghurttal, citromlével, olívaolajjal és a fűszerekkel együtt összeturmixoljuk, de előbb egy marékkal félreteszünk belőle levesbetétnek. Ha szeretnénk, a mixtúránkat átszűrhetjük szitán, hogy selymes legyen, de nem muszáj.
- Tálaláskor rászórjuk a félretett uborkadarabokat. Apróra vágott mentával vagy petrezselyemmel díszítjük. Jól behűtve tálaljuk.
Görög saláta, a legjobb uborkás sali
A görög salátában nincsen salátalevél, kockákra vágott kígyóuborka viszont annál inkább!

Alap hosszávaló az uborka: görög saláta. (Fotó: Elena Noviello, Getty Images)
Hozzávalók:
- 1 db kígyóuborka
- 3 db paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- 15 dkg fekete olívabogyó
- 1 teáskanál oregánó
- 3 evőkanál olívaolaj
- 20 dkg feta
- 1 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
- A zöldségeket és a fetát kockára vágjuk, rászórjuk az olajbogyót és a fűszereket, meglocsoljuk az olívaolajjal és az ecettel és jól összeforgatjuk.
Ez tulajdonképpen egy teljes fogásnak vagy köretnek is beválik, és még csak főzni sem kellett hozzá. Egyetek ti is sok uborkát!