nlc.hu
Szabadidő

Ezt a zöldséget sokan beleteszik a húslevesbe, pedig nagyon nem kéne

Azt hiszik, plusz ízt ad.
húsleves, fotó: Getty Images

Ha klasszikus húslevest szeretnénk készíteni, vannak dolgok, amiket jobb kihagyni belőle.

Sokan „újragondolják” a húslevest és olyan dolgokat főznek bele, amitől a megszokott ízvilág teljesen megváltozik. Például paprikát tesznek a húslevesbe, mert azt gondolta, hogy plusz ízt ad, miközben szokatlan ízvilágúvá változik át – hívja fel a figyelmet a Lender.hu cikke. A szép aranyszínű, tiszta húslevesből így egy fűszeres, zavaros lötty lett.

A paprika nagyon intenzív zöldség, emiatt elnyomja a hús, a zöldségek, és a fűszerek finom egyensúlyát, ezért egyáltalán nem javasolt a húslevesbe.

Van még pár zöldség, ami ugyanúgy nem illik bele a hagyományos húslevesbe, mint a paprika. Többek között ilyen a cékla (egyből megszínezi pirosra és édes ízt kölcsönöz neki), a brokkoli és a karfiol (mindkettő elnyomja a hús finom zamatát), a cukkini (rengeteg vizet enged, és ettől a leves túl híg lesz) és a káposzta (domináns ízvilágot teremt).

Soha ne tedd ezeket a húsokat a húslevesbe! Nagyon elrontják az ízét és az állagát

Kerüld ezeket a húsfajtákat, ha húslevest főzöl!

  • Állatfej: Nem mindig ad kellemes illatot és ízt a húslevesben, emiatt könnyen elnyomhatja a húsleves egyéb finom összetevőinek ízét. Ezenkívül a fej olyan anyagokat tartalmazhat, amelyek csökkentik a húsleves aranyló és átlátszó jellegét.
  • Farok: Bár egyes farokfajták – például az ökörfark – zselatint és ízt adhatnak a húslevesnek, más állatok farka kellemetlen olajos és ízetlen lehet. Ezek a részek túlságosan olajossá tehetik a húslevest, és a többi összetevőből származó értékes anyagok nem lesznek áthatóan érezhetők.
  • Belsőségek: A máj és más belsőségek gyakran gazdagok vasban és vitaminokban, de intenzív ízeket és szagokat is hordoznak, amelyek jelentősen megzavarhatják a húsleves finom ízét. A pacal használata túl keserűvé teheti a húslevest. Ezenkívül a pacal paraziták és toxinok forrása is lehet, ha nem alaposan tisztítják és készítik el.

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top