nlc.hu
Életmód

Baktériumok a bolti paprikán

Letesztelték: ennyi baktérium van a bolti paprikán

Laboratóriumban vizsgálták a paprikán tanyázó bacikat, de a jó hír az, hogy sokat segít, ha megmossuk a zöldséget.
Paprikáról vett minta baktériumtenyésztése

Gyuris Rita növényorvos PhD-hallgató rendszeresen megvizsgál különböző tárgyakat, hogy mennyi kórokozó található rajtuk, majd erről Plantprotecting Rita név alatt TikTok-videókban is beszámol. A többi között tesztelte, hogy a dobozos üdítő száján mennyi baci és gomba csücsül, de a Combino villamosokról is vett már mintát.

Legutóbbi videójában arra kereste a választ, hogy mennyi baktérium található egy mosatlan bolti paprikán, illetve mennyit javít a helyzeten, ha megmossuk a zöldséget.

Így zajlott a kísérlet:

  • A paprikáról mintát vett, majd táptalajra tette.
  • Ezután sima csapvízzel megmosta a paprikát, és megtörölte. Így is mintát vett, amit aztán szintén táptalajra helyezett.

A tenyésztés után kiderült, hogy a mosatlan paprikán több gombatelep és sokféle baktérium volt. Utóbbiakat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban meg is határozták, így megtudták, hogy ezek a baktériumok tanyáztak a paprikán:

  • Streptomyces baktériumok,
  • Staphyloccus baktériumok,
  • Peribacillus baktériumok,
  • Micrococcus baktériumok.

A szakember azt nem fejtette ki, hogyan és mennyire árthatnak ezek a baktériumok, de a kommentek között azt írta, hogy „ezek nem feltétlenül kórokozók, inkább olyan baktériumok, melyek amúgy is megtalálhatóak mindenhol”. Hozzátette, akkor van baj, ha kórokozót „eszünk”.

Jó hír, hogy a megmosott paprikáról vett mintában szinte alig nőtt fel valami, vagyis egy alapos mosás elég ahhoz, hogy eltűnjenek a zöldség felületén lévő baktériumok.

A csaknem 300 ezerszer lejátszott videóhoz hozzászólók többsége azt írta, hogy mindig megmossa a boltban vett zöldséget-gyümölcsöt, de többen voltak olyanok, akik bevallották, hogy simán elfogyasztják mosatlanul a paprikát és más zöldségeket. Igaz, a videó láttán néhányan megígérték, hogy ezután mindent meg fognak mosni.

(Kiemelt kép: TikTok/plantprotecting)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top