nlc.hu
Otthon

Zöldségek és gyümölcsök mosása

Ha már itt a szezon: biztos helyesen mosod a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Nagy vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy kell helyesen megmosni a zöldség és gyümölcsöket. Valaki a tiszta vízre esküszik, valaki a szappanra és a mosogatószerre. De vajon hol az igazság? Mi megtaláltuk!

Az egyik legalapvetőbb szabály, amit már egészen pici korunkban megtanulunk, hogy fogyasztásuk előtt a zöldségeket és gyümölcsöket mindig meg kell mosni! Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan!

„Nagyon fontos, hogy megmossuk a zöldségeket és a gyümölcsöket, hiszen peszticidek, vagyis növényvédőszer-maradványok lehetnek rajtuk” – mondja Sally Twellman, a texasi Heading Health dietetikusa, aki hozzátette, hogy a szappannal és mosogatószerrel való tisztítást gyorsan felejtsük el!

Zöldség és gyümölcsök helyes mosása

(Fotó: Getty Images)

A zöldség és gyümölcsök mosása:

Vizes öblítés

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal azt javasolja, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket egyszerűen folyó víz alatt öblítsd le, illetve dörzsöld át, hogy eltávolíthasd róluk a baktériumokat és a vegyszerek maradványait.

Vizes áztatás

Ha a zöldség-gyümölcsöket legalább 2 percre vízbe áztatod az öblítés előtt, azzal még hatékonyabban csökkentheted az egészségre káros baktériumok számát.

Ecettel

Egy korábbi tanulmány szerint egy kevés ecettel tovább növelhető a baktériumölő hatás. Csak tölts egy csészényi mennyiséget a vízhez, majd az öblítés előtt várj 10 percet.

Szódabikarbónával

Egy kutatás szerint a szódabikarbóna lúgos pH-ja segít lebontani a növényvédő szerek maradványait. A tanulmányban a kutatók egy teáskanálnyi szódabikarbónát oldottak fel 2 csésze vízben, majd 15 percig áztattak benne egy almát, amely állítólag a legszennyezettebb gyümölcsök közé tartozik.

Vannak élelmiszerek, amiknek mosására különösen nagy gondot kell fordítani a permetszerek miatt. Ide tartozik az eper, a spenót, a kelkáposzta, a nektarin, az alma, a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a körte, a paradicsom, a zeller és a burgonya.

Két dolgot be KÖTELEZŐ betartani

  1. A mosás mindig hideg vízzel történjen, a meleg víz ugyanis lehetővé teszi a mikroorganizmusok bejutását a zöldségbe, gyümölcsbe.
  2. Közvetlenül fogyasztás előtt érdemes átmosni az alapanyagot, különben ismét bacik kerülhetnek rá, amíg a hűtőben vagy a kamrában várakozik.

via

(Nyitókép: Getty Images/hocus-focus)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top