Otthon

Tényleg mosogatószerrel kell megmosni a zöldségeket, hogy ne kapjuk el a koronavírust?

A koronavírus-járvány megelőzése kapcsán több kérdés is felmerül az emberekben. Az egyik ilyen, hogy a boltban vásárolt zöldséget és gyümölcsöt le kell-e otthon fertőtleníteni. A szakemberek válasza nagyon eltérő.

A koronavírus terjedése óta sokkal nagyobb mértékben fertőtlenítjük magunkat és a környezetünket, és ez így is van jól. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy a boltban vásárolt élelmiszerekkel mennyire szükséges megtennünk ugyanezt. A boltok alapvetően azt javasolják, hogy ne tapogassuk meg a kezünkkel a pékárukat, a zöldségekhez és gyümölcsökhöz is zacskóval vagy eldobható műanyag kesztyűvel érjünk. Kérdés, hogy mindenki így jár-e el?

Timothy Newsome ausztrál virológus úgy tartja, minden felület veszélyes lehet, így az élelmiszerek felülete is hordozhatja a vírust. Korábban mi is írtunk róla, hogy a vírus akár napokig is elvan néhány felületen. A virológus épp ezért azt javasolja, hogy a boltban vásárolt zöldséget és gyümölcsöt is mossuk meg ugyanúgy, mint a kezünket, tehát használjunk meleg vizet és mosogatószert.

A sima csapvíz is elég, vagy kell a mosogatószer? (Fotó: Pixabay)

A sima csapvíz is elég, vagy kell a mosogatószer? (Fotó: Pixabay)

Teljesen más véleményen van a témával kapcsolatban Dr. Szlávik János,Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, akit vasárnap Sváby András kérdezett az ATV Heti napló című műsorában. A szakember azt mondta, hogy a betegség elsősorban cseppfertőzéssel terjed, és jóval ritkábban terjed felületekről. Szerinte nem kell minden árut agyonmosni, de azt is megjegyezte, hogy a gyümölcsök és a zöldségek megmosása fogyasztás előtt egyébként is javasolt. A főorvos kissé túlzásnak tartja, hogy mosószerrel vagy szappannal mosogassuk a boltban vásárolt élelmiszert. 

Nehéz tehát igazságot tenni, az viszont biztos, hogy azzal nem csinálunk rosszat, ha forró vízzel átmosunk mindent, mielőtt a hűtőbe vagy a konyhapultra kerülne.

(via)

Még több cikk a koronavírus kapcsán:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top