Egészség

Akár napokig is jól elvan a koronavírus műanyag felületeken

Amerikai kutatók szerint műanyag és rozsdamentes acél felületeken marad legtovább életképes a koronavírus.

Akik eddig azt gondolták, hogy a koronavírus legfeljebb pár órán át életképes, azoknak rossz hírünk van. Neeltje van Doremalen, az Amerikai Allergiák és Fertőző Betegségek Intézetének munkatársa csapatával azt vizsgálta, mennyi ideig képes a vírus a túlélésre különböző közegekben. Arra jutottak, hogy míg levegőben csak 3, rézfelületen pedig 4 órát élnek a kórokozók, addig kartonon már egy teljes napot, plasztik- és rozsdamentes acélfelületeken pedig 2-3 napot is kibekkel a vírus – írja a LiveScience-re hivatkozva a 24.hu.

Günter Kampf, a Greifswaldi Egyetem kutatója pedig arra jutott kollégáival, hogy amennyiben az új kórokozó hasonlít rokonaihoz – így például a SARS-hoz, akkor akár 9 napot is kibírhat a különböző felületeken.

Amit még a tudósok megállapítottak, az az, hogy a koronavírusok általában igen rosszul viselik a 30 fok feletti hőmérsékletet és a háztartási fertőtlenítők jelenlétét.

Mint azt mi is megírtuk a WHO szerdán világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust. A szervezet főigazgatója ugyanakkor azt is hangsúlyozta: sok ország megmutatta már, hogy a vírus terjedését határozott intézkedésekkel meg lehet akadályozni és lehetséges kontrollálni. Csütörtöki hír, hogy Kína bejelentette, ők már túl vannak a nehezén.

Fotó: CDC on Unsplash

Fotó: CDC on Unsplash

A legfrissebbek a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top