Életmód

New York városa saját kézfertőtlenítővel harcol a koronavírus ellen

Ezzel akarják elejét venni a készlethiánynak és az árnövekedésnek.

A koronavírus miatt óriási be-, és felvásárlási hullám indult, sok helyen kiürültek az alapvető élelmiszereket tartalmazó polcok, de például a vécépapírt is raklapszámra hordják haza az emberek. A hiánycikkek közé tartoznak a különféle kézfertőtlenítők is, ez a jelenség pedig a ma már világjárványként kezelt betegséghullám által érintett összes településen megfigyelhető.

Azokban az üzletekben és webshopokban, ahol még lehet kapni kézfertőtlenítőt, gyakori jelenség az árak drasztikus emelése is. Az ilyen jellegű spekuláció és a készlethiány ellen New York városa különleges megoldással állt elő: „saját márkás” fertőtlenítőt gyártottak, amelyet ingyen bocsátanak a nagyvárosban tartózkodók rendelkezésére – írja a CNN hírcsatorna weboldala.

A kezdeményezést még hétfőn jelentette be Andrew Cuomo New York állam kormányzója, aki a sajtó képviselőinek meg is mutatta az NYS Clean elnevezésű fertőtlenítőt. Cuomo szerint a készítmény, magasabb alkoholtartalma miatt hatékonyabb, mint a többi, piacon kapható termék. A kormányzó a kissé furcsa sajtótájékoztató során a NYS Clean kellemes virágillatát is hosszan részletezte.

Andrew Cuomo New York állam kormányzója bemutatta a saját gyártású fertőtlenítő készítményt

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a saját gyártású kézfertőtlenítővel szeretné megakadályozni az árak felhajtását (Fotó: Getty Images)

A fertőtlenítőt New York állam börtöneiben ülő elítéltek állítják elő, elsőként pedig New Rochelle-ben kezdték szétosztani, ahol az egyik első fertőzési gócot azonosították az USA területén.
Sajtótájékoztatója során Cuomo felszólította az online kereskedelemben részt vevő cégeket – többek között az eBay-t és az Amazont – hogy tegyenek lépéseket a fertőtlenítő termékek árának manipulálása ellen.

a koronavírus ellen saját fertőtlenítő készítményt gyártanak new yorkban

A New York-i metrón gumikesztyűvel is védekeznek a koronavírus ellen (Fotó: Getty Images)

Előbbi cég múlt héten azt jelentette be, hogy eltávolítják a weboldalról a kézfertőtlenítőt kínáló bejegyzéseket, ennek ellenére nem nehéz hasonló termékekre bukkanni az online kereskedelmi platformon. Az Amazon pedig azt jelentette be, hogy közel egymillió terméket törölt a kínálatából drasztikus áremelkedés vagy hamis információk miatt.

További cikkeink a koronavírus témájában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top