Aktuális

PDSZ: mielőbb be kell zárni az iskolákat!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nem kell megismételni a tanévet egy rendkívüli szünet miatt.

A koronavírus miatt tegnap bejelentett országos veszélyhelyzetben egyelőre csak az egyetemeken vezettek be látogatási tilalmat – az oktatás online folyik tovább –, az iskolákat, óvodákat nem kell bezárni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint viszont be kell zárni a nevelési-oktatási intézményeket.

A PDSZ közleményében az áll:

„nagyon fontos lenne minden fronton a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak, hiszen sok helyen még mindig nincs kézfertőtlenítő, de van, ahol a szappan és a kéztörlő is hiányzik”.

Ráadásul a pedagógusok átlagéletkora igen magas, sok intézményben pedig nyugdíjas kollégákkal enyhítik a tanárhiányt.

A szakszervezet szerint egy esetleges kéthetes iskolabezárás esetén sem kellene megismételni a tanévet, ezért ilyet állítani megtévesztő, fölösleges és pánikkeltő.

Mint írják, a fenntartó egyetértésével az iskolaigazgató elrendelheti, hogy hat napot kelljen iskolába járni, ha a rendkívüli szünet miatt a tananyagot más módon nem lehet elsajátítani. De erre csak akkor van szükség ha nem lehet teljesíteni az előírt követelményeket, amiben például sokat segíthet a távoktatás megszervezése.

A PDSZ megjegyzi azt is, hogy a tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletet nyugodtan lehet módosítani. Ezért a szakszervezet azt kéri, hogy a kormány mielőbb rendeljen el rendkívüli szünetet.

Friss hírek a koronavírussal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top