Aktuális

Koronavírus itthon: Intézményi látogatási tilalmat rendelt el a kormány

Szerda délután 2 órakor sajtótájékoztatót tartott a kormány a koronavírussal kapcsolatos belföldi intézkedésekről.

A koronavírus-járvány miatt az egész országra rendkívüli jogrendet jelentett be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Az egyetemi oktatás csütörtöktől csakis távoktatási formában lehetséges, tehát intézményi látogatási tilalmat rendelnek el. Ezt azzal magyarázzák, hogy sok a külföldi hallgató.

Gulyás azt is elmondta, hogy mivel az általános iskolás korú gyerekek a legkevésbé veszélyeztetett korosztály, ezért egyelőre nem tervezik, hogy az általános iskolák látogatására vonatkozó tilalmat rendelnének el. 

Magyarországon eddig több olyan korlátozást is bevezettek eddig, amelyekkel a koronavírus terjedését igyekeztek meggátolni. Egyebek mellett beutazási tilalom volt érvényben az iráni állampolgároknak, és észak-olaszországi városokból sem fogadnak repülőjáratokat a hazai repterek. A beutazási tilalmat szerdával kiterjesztették Olaszország teljes részére, illetve Kínára, Dél-Koreára és Iránra is.

Több rendezvény is elmaradt vagy elhalasztották – lefújták a március 15-i központi ünnepséget is –, szerdától pedig a 100 főnél több beltéri, és az 500 főnél magasabb létszámú kültéri rendezvényeket letiltják. Azt kérték, hogy azok a gyerekek, akik az elmúlt hetekben a fertőzött területeken jártak, ne menjenek iskolába, hiányzásukat igazoltnak kell tekinteni. Emellett egyre több munkahely támogatja, hogy otthonról dolgozzanak az alkalmazottak.

Fertőtlenítés végeznek egy csíkszeredai bölcsődében. A romániai iskolák, óvodák és bölcsődék már zárva tartanak (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Fertőtlenítést végeznek egy csíkszeredai bölcsődében. A romániai iskolák, óvodák és bölcsődék már zárva tartanak (Fotó: MTI / Veres Nándor)

A legtöbb embert eddig talán az a korlátozás érintette, hogy az országos tisztifőorvos látogatási tilalmat rendelt el valamennyi hazai fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében, például a kórházakban és idősotthonokban.

Iskolabezárásra már számos európai országban van példa, mióta súlyosbodott a koronavírus-járvány:

  • Március 5-étől bezárták az iskolákat és az egyetemeket egész Olaszországban, a döntés 8,7 millió diákot érintett.
  • Szerdától március 22-ig nem nyitnak ki az iskolák és az óvodák Romániában. A román hatóságok azért vezetik be az óvintézkedést, mert attól tartanak, hogy az olaszországi vesztegzár miatt sok ott élő román utazik haza.
  • Csehországban szintén szerdától kezdve meghatározatlan időre felfüggesztik az oktatást az általános- és középiskolákban, és már kedd estétől tilos minden százfősnél nagyobb nyilvános rendezvény megtartása

A magyarországi iskolabezárás hasonló óvintézkedésnek tűnik, mint amit Romániában bevezettek. Hétfő estére Romániában 17-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, közülük ötöt már gyógyultnak nyilvánítottak. Vagyis jelenleg nincs nagyon sok beteg az országban, de ez a helyzet hamar megváltozhat.

A szerdai sajtótájékoztatón Gulyás azt is elmondta, hogy a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről még mindig értekezik a kormány. A szakmai egyeztetések folyamatosak mind belföldi, mind nemzetközi szinten. Azt látják, hogy az európai gócpont Olaszországban van, ezért Szlovéniával és Ausztriával vannak a legszorosabb együttműködésben.

Gulyás hozzátette, hogy egyelőre nem tudják, meddig tartják fenn a rendkívüli jogrendet

Az RTL Klub kérdésére Gulyás arról is beszélt, hogy elég maszk van az országban, az egészségügyi ellátás zökkenőmentes. 

Gulyás azt is elmondta, hogy míg nem igazolt, hogy gyerek megbetegszik, vagy éppen gyerek adja át a vírust felnőttnek, addig nem tervezik, hogy bezárnák az iskolákat és az óvodákat. 

A sajtótájékoztató után a következő poszt jelent meg a kormány Facebook-oldalán: 

Friss hírek a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top