Aktuális

Koronavírus: bezárnak az iskolák és óvodák Romániában

Az olaszországi vesztegzár miatt sok ott élő román elindult haza, ezért vezetik be az intézkedéseket.

Szerdától március 22-ig felfüggesztik a tanítást minden romániai óvodában és iskolában, hogy megelőzzék a koronavírus terjedését – jelentette be hétfőn délután a bukaresti operatív törzs ülése után Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök.

A kormányfő szerint többek között azért kell bevezetni ezt az intézkedést, mert tudomásuk van arról, hogy az olaszországi Lombardia tartomány határainak a lezárása előtt sok ott élő román összecsomagolt, és elindult haza.

Azért csak szerdától vezetik be a kényszerszünetet, hogy a szülőknek legyen idejük megszervezni a gyermekek otthoni felügyeletét. A tananyag pótlásáról az után döntenek, hogy kiderül, meg kell-e hosszabbítani az intézkedést. 

Az egyetemek maguk dönthetnek arról, hogy felfüggesztik-e a tanítást, vannak, amelyek ezt már meg is tették.

A kormány arra kérte a munkaadókat, hogy lehetőség szerint adjanak otthoni munkát alkalmazottaiknak. A romániai iskolákban április 4. és 21. között tartják a húsvéti szünetet, és az is megtörténhet, hogy a kényszervakáció összeér a húsvéti szünettel.

Korlátozásokat vezetnek be a közlekedésben is. Keddtől március 31-ig felfüggesztik az Olaszország és Románia között menetrend szerint közlekedő autóbuszjáratokat és különjáratokat, továbbá megtiltják, hogy a vasúti szállítók plusz járatokat indítsanak Olaszország és Románia között, vagy növeljék a meglévők kapacitását.

Az Olaszországon is áthaladó, Romániába tartó nemzetközi autóbuszjáratok vagy vonatjáratok működtetői kötelesek tájékoztatni a felszálló román állampolgárokat, hogy Romániába érve karanténba vagy házi elkülönítőbe kell vonulniuk. 

Romániában hétfő estére 17-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Közülük ötöt már gyógyultnak nyilvánítottak.

(MTI)

Friss hírek a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top