Aktuális

Koronavírus: kitoloncolhatják azokat az országból, akik nem tartják be a protokollt

Kitoloncolás, látogatási tilalom, járattörlés, új koronavírusteszt-protokoll. Összefoglalónk az operatív törzs sajtótájékoztatójáról.

Újra sajtótájékoztatót tartott a koronavírus kapcsán létrehozott operatív törzs, melynek vezetője, Lakatos Tibor megerősítette, a mai nap során kettővel nőtt az újabb magyarországi fertőzöttek száma. Emiatt életbe lépett a korlátozás, hogy észak-olaszországi repülőterekről nem fogadnak repülő járatokat, a ma délelőtt Budapestre érkező gép már fel sem szállt. Az intézkedés a helyzet javulásáig hatályban marad. A járvány gyors terjedése miatt a koronavírus szűrésének protokollja is 24 órán belül változni, szigorodni fog.

akatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője (b) és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.MTI/Bruzák Noémi

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője (b) és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Folytatják a reptereken az ellenőrzést, ahol eddig 6598 személyt ellenőriztek. A zöld számokra továbbra is fogadják a telefonhívásokat, a mai napon eddig 150 darab hívás és 55 levél érkezett be. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hangsúlyozta, a zöld számok nem a betegség bejelentésére szolgálnak.

A vezető arra is kitért, a Szent Lászlóban tartott iráni állampolgárok nem együttműködőek, több esetben nem megengedhető magatartást tanúsítottak, nem tartották be a karantén szabályait, például székekkel dobálóztak.  

Az operatív törzs intézkedései közül kiemelte, a március 15-i rendezvényekkel kapcsolatban javaslatcsomag készül az EMMI-től, ezután teszik meg a szükséges ajánlásokat. Elmondta, a járványügyi szabályok be nem tartása bűncselekmény, a nem magyar állampolgárok esetében az országból való kiutasítást is magával vonhatja. Új intézkedés, hogy az iráni állampolgároknak nem adnak vízumot, a kiadott, még fel nem használt vízumú iráni állampolgárok nem utazhatnak be az országba, illetve nem engedik át őket a határon.

Látogatási tilalmat vezetett be az EMMI a kórházakban, a szociális otthonokban, a fekvőbeteg-ellátást végző intézetekben. Dr. Szlávik János főorvos elmondta, jó hír, hogy az intenzíven ápolt betegek jó állapotban vannak, kivéve a debreceni beteget, akit a fővárosba szállítanak. Jelenleg 54 embert tartanak karantén alatt, de egyre többen hagyhatták el a karantént, például egy 15 fős csoport, illetve ma távozott két egészségügyi dolgozó is, akik kapcsolatba kerültek koronavírusos betegekkel.

A 444.hu kérdésére Szlávik elmondta, az orvosok a szakmai protokollokat minden esetben betartották. A protokollok azonban változnak, napokban került egy új esetdefiníció kiadásra, mivel terjed a betegség. A karanténba zárt emberek különböző helyszínen vannak, és ha betartják az utasításokat, gyógyultan távozhatnak 14 nap után, kivéve, ha nem tartják be a szabályokat, és a folyosón másokkal is érintkeznek, mert akkor újrakezdődik a karantén. Más szabályok vonatkoznak azokra az esetekre, akikre a „pánik miatt” tekintenek úgy, mint lehetséges koronavírusos esetekre. Ilyenek voltak a japán turisták is, akiket nem kellett karanténba zárni, mert nem jártak olyan helyen, mely a vírus szempontjából veszélyeztetett lett volna.

A főorvos elmondta, hamarosan magánlaboratóriumokban is kapható lesz majd a teszt, de a hivatalos tesztet csak az NNK-ban végzik el, és kizárólag azt tekintik hiteles eredménynek. Szlávik szerint a szűrés álbiztonságot ad, mert ha negatív a tesztje valakinek klinikai tünetek nélkül, attól lehet még pozitív. Ez az oka annak, hogy csak a klinikai tünetekkel rendelkező betegeket szűrik. Ha három napig negatív lesz valakinek a tesztje, akkor mondhatják rá biztonsággal, hogy koronavírus-negatív.

A sajtótájékoztatáson szó esett arról, hogy Magyarországon a nemzeti nyomozóiroda nyomoz álhírek után, jelenleg egy büntetőeljárás folyik közveszéllyel fenyegetés bűncselekményében.

Közben a TASZ közérthető infografikát készített a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírussal kapcsolatos átfogó eljárásrendje alapján, melyet az alábbi linken tekinthettek meg.

Legfrissebb híreink a koronavírus témájában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top