Aktuális

Koronavírus-pánik: feleslegesen zárták be az egri uszodát?

Pénteken ismét megnyitotta kapuit Eger Bitskey Aladár Uszodája, amit még február 26-án koronavírus-veszélyre hivatkozva záratott be Mirkóczki Ádám, a város polgármestere. Most kiderült, hogy teljesen értelmetlenül?
Feleslegesen zárt be a Bitskey Aladár uszoda Egerben?

Ahogy mi is írtunk róla korábban, a város vezetője, Mirkóczi Ádám élve saját polgármesteri jogkörével, február 27-én közleményben adta hírül, ha addig nem történik koronavírusos megbetegedés, március 6-ig bezáratja az egri Bitskey Aladár Uszodát. A polgármester akkor arra hivatkozott, hogy nem vállalja a felelősséget egy esetleges koronavírus-járvány elterjedés miatt a városban.

„Döntésem az országos Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzzsel történő egyeztetést követően született” – fogalmazott akkor hivatalos közleményében, hozzátéve, hogy megelőző jelleggel cselekedett.

Mirkóczi Ádám azért dönthetett az uszoda bezárása mellett, mert a február 22-–3-i hétvégén a ZF Eger vízilabda csapata a koronavírus olaszországi fészkének közelében játszott kupameccset. Az egri pólósok ezt követően nem kerültek karanténba, a bezárást megelőző kedden már edzettek is az uszodában. (A sportolók hazatérésük után átestek a kötelező reptéri vizsgálatokon, és egy egészségügyi kérdőívet is kitöltöttek a Heves megyei Kormányhivatal Népegészségügyi főosztálya részére.)

Az ígéretnek megfelelően az egri uszoda ki is nyitott péntek reggel, és ezzel együtt megérkezett a tiltakozás és a kritika is az elmúlt napok zárva tartásával kapcsolatban. Azt már mi is megírtuk korábban, Boros László Attila, a hazai Fürdőszövetség elnökének nyilatkozatára hivatkozva, hogy

a magyar uszodák és fürdők vize önmagában nem alkalmas a koronavírus továbbadására.

Most ezt az információt erősítette meg az Egrihírek.hu értesülése, akik megkeresték a Nemzeti Népegészségügyi Központot, akik arról tájékoztatták a szerkesztőséget, hogy az uszodai vizek klórozása során használt klórmennyiség elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa.​

Miután a cseppfertőzéssel terjedő új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus, amelynél ha sérül a burok, oda a fertőzőképesség.
„A víz klórozása során elemi oxigén keletkezik, amely oxidáló hatású és erőteljesen károsítja pl. az új koronavírus burkát. A koronavírusok a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódnak, így a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni” – idézzük a cikkből, amely megállapítja, hogy az uszodák vizében lévő klór mennyisége elég ahhoz, hogy elpusztuljon a koronavírus.

Az egri uszoda bezárásának indokoltságát ezek után mindenki beárazhatja, az biztos, hogy kellően felelősen akkor cselekszünk, ha vírusos vagy már fertőző betegséggel küzdünk, és közben kerüljük az uszodákat, a fürdőket és a tömeget.

Még több hasznos tipp, hogyan védekezzünk a koronavírus, illetve az influenza ellen:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top