nlc.hu
Életmód

Ennyi mikroorganizmus él a Combino ülésén és kapaszkodóján

Tesztelték, mennyi mikroorganizmus található a Combino ülésén és kapaszkodóján

A növényorvos doktorandusz most újból lecsapott, ezúttal a Combino kapaszkodóját és ülését vette célba.

Egy hete arról jött a sokkoló hír, hogy mennyi kórokozó található egy BKK-automata kijelzőjén.

Egy PhD hallgató, aki Plantprotecting Rita néven található meg a TikTokon, legfrissebb videójában arra volt kíváncsi, hogy mennyi kórokozó található egy BKK-automatán. Ehhez először mintát vett az egyik automata kijelzőjéről, majd bent a laborban táptalajon kitenyésztette az abban található mikroorganizmusokat. Ennek eredményéről bővebben itt írtunk.

Egy fiolát tartó kéz

A kép csak illusztráció (Fotó: Pexels)

Rita a videóban elmondja, hogy a kapaszkodó gombjáról vett mintát már a második napra teljesen benőtte a gomba és baktériumtelepek is megjelentek rajta, a szék esetében pedig öt nap elteltével a mikroorganizmusok még a táptalajt is kirepesztették, amelyben a mintát tárolták.

@plantprotecting Bocsi @BKK Budapest, ez az utolsó, ígérem, de erre még nagyon kíváncsi voltam! Amúgy szeretünk! 🥰 Minden kórokozó mikroorganizmus, de nem minden mikroorganizmus kórokozó! 🤫 Keep calm and travel with bkk. 😘 #bkk #test #agarlemez #agarplate ♬ eredeti hang - Plantprotecting Rita

A doktorandusz hangsúlyozta, hogy a kezünkön is rengeteg mikroorganizmus van, és ezek a tesztek nem a BKK ellen irányulnak, pusztán tudományos kíváncsiság vezérli. Hozzátette, amiket talált, nem feltétlenül kórokozók, ahhoz azonosítani kellene azokat, hogy meg tudja mondani, pontosan milyen mikroorganizmusokról van szó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top