nlc.hu
Életmód

Kórokozók a BKK automatáin

Kórokozók is lakoznak a BKK automatáin – videó

Látványos videó készült a BKK automatáin megtelepedő mikroorganizmusokról.

Egy PhD hallgató, aki Plantprotecting Rita néven található meg a TikTokon, legfrissebb videójában arra volt kíváncsi, hogy mennyi kórokozó található egy BKK-automatán. Ehhez először mintát vett az egyik automata kijelzőjéről, majd bent a laborban táptalajon kitenyésztette az abban található mikroorganizmusokat. 

Az első napon csak néhány baktériumkolónia és szabad szemmel alig látható gombatelep jelent meg, a második nap viszont jelentős változás hozott, és az utolsó napon – ahogyan ő fogalmazott – teljesen eluralkodott a káosz.

Számos kutatás, felmérés, kísérlet készült már azzal kapcsolatban, hogy a közösen használt felületek közül melyek azok, amiken hihetetlenül sok baktérium és egyéb mikroszkopikus élőlény található, és nem feltétlenül azoktól a használati tárgytól kell a leginkább tartanunk, amit elsőre a legkoszosabbnak gondolnánk, az okoskészülékek kijelzői például sokkal inkább problémásak lehetnek ilyen szempontból, mint mondjuk a vécéülőkék.

Petricsésze

Fotó: Pexels

(via RTL.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top