A szilva ugyanis nemcsak süteményben menő, hanem levesben is zseniális. Főleg, ha hidegen tálalod, fahéjjal és egy kis szegfűszeggel fűszerezve. Ez az a leves, ami egyszerre krémes, illatos, hűsítő és melengető ízű (igen, ilyen is van), és amitől a konyhád úgy illatozik majd, mintha egy őszi vásárba csöppentél volna.
Miért jó a szilva levesnek?
- Természetesen édes, így kevesebb cukor kell bele.
- Tele van rosttal és vitaminnal.
- Szuperül párosítható meleg, őszi fűszerekkel.

Fotó: Getty Images
Hozzávalók (4 személyre)
- 500 g érett szilva (magozva, negyedelve)
- 1 l víz
- 2-3 ek cukor vagy méz (ízlés szerint)
- 1 rúd fahéj
- 3-4 szem szegfűszeg
- 1 dl főzőtejszín vagy natúr joghurt (krémesítéshez)
- fél citrom leve
Elkészítés (kb. 20 perc)
- Főzd össze a szilvát a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10 percig, amíg a gyümölcs megpuhul.
- Vedd ki a fahéjat és a szegfűszeget (ha benne hagyod, nagyon erős lesz az ízük).
- Turmixold simára, majd keverd bele a tejszínt vagy joghurtot.
- Adj hozzá egy kis citromlevet, hogy az ízek még jobban előjöjjenek.
- Hűtsd le teljesen a hűtőben, és hidegen tálald.
Tálalási tipp
Dobd fel pirított mandulával, pár szem friss szilvával vagy akár egy gombóc vaníliafagyival (igen, desszertként is simán megállja a helyét).
Extra tipp
Ha szereted a különleges ízeket, főzés közben egy csipet gyömbérport is adhatsz hozzá, ettől még frissebb, izgalmasabb lesz.