nlc.hu
Gasztro

Fekete foltok a sárgarépán: Még mindig meg lehet enni?

Tápanyagban gazdag, sokoldalú és meglehetősen sokáig eláll – de néha sötét foltok jelennek meg a sárgarépa héján. De vajon ilyenkor még ehető, vagy jobb, ha kidobjuk?

A sárgarépa rendkívül sokoldalú, nyersen vagy főzve is fogyasztható, ráadásul számos fontos tápanyagot is tartalmaz. Legfőképpen a híres béta-karotint, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, ami fontos a látás és az immunrendszer egészségéhez. A zöldség ezen felül K-vitamint, B-vitaminokat, C- és E-vitamint, valamint kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz.

Egy másik praktikus tulajdonsága, hogy  könnyen tárolható, és meglehetősen sokáig eláll. De vigyázz: ha nem megfelelően tárolod, egy idő után fekete foltok képződhetnek a sárgarépán. Akkor is biztonságosan fogyasztható a zöldség?

 Az Ökotest  szerint a fekete foltok gombás fertőzést jelentenek, és általában a nem megfelelő tárolás miatt jelentkeznek. Ha például a sárgarépa műanyag csomagolásban marad, az elősegíti a penészképződést. A sárgarépát hűvös, száraz helyen kell tárolni. Gyakrabban érinti egy specifikus tárolási rothadás, mint a kenyéren vagy sajton gyakran előforduló tipikus, bolyhos penész. Ez pedig szürke vagy fekete, szabálytalan foltokként jelenik meg a héjon.

Fekete foltos sárgarépa

Illusztráció: Getty Images

De mennyire káros ez a tárolási rothadás? Markus Schmidt-Heydt, a Max Rubner Intézet (MRI) igazgatóhelyettese az Ökotest  megkeresésére válaszolva így nyilatkozott: „Ha a sárgarépán csak marginális sérülések vannak, elegendő a feketepenészt nagylelkűen eltávolítani, és az egészséges gyökérrészeket azonnal elfogyasztani.”

Ha azonban a penész régebbi, vagy a sárgarépa keserű ízt kapott, a penész már tovább terjedt. Ebben az esetben jobb, ha  nem fogyasztjuk el, hanem kidobjuk.

via

Ez is érdekelhet Sárgarépalé hatása Megnézem

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top