nlc.hu
Egészség

10 élelmiszer, ami javítja a látásodat

Mindent a szemnek! 10 élelmiszer, ami javítja a látásodat

Lassíthatjuk a látásromlást, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek bőségesen tartalmazzák a szemünknek fontos összetevőket.

A szem öregedését és a látásunk romlását nem tudjuk elkerülni, a legtöbb embernél 40 éves kor fölött jelentkeznek a látásproblémák. Amellett, hogy rendszeresen eljárunk szemészhez, néhány megelőző praktikával lassíthatjuk a látásunk romlását: például ha sokat ülünk monitor előtt, szemtornával tarthatjuk fitten a szem izmait.

Az is fontos, hogy milyen az étrendünk, ugyanis vannak olyan élelmiszerek, amelyek összetevői nélkülözhetetlenek a szemnek. Lássunk 10 olyan ételt, ami javítja a szem egészségét!

1. Brokkoli

Brokkoli és sárgarépa egy kosárban a konyhapulton

A brokkoli és a sárgarépa több olyan anyagot tartalmaz, ami fontos a szemnek (Fotó: Pexels)

A brokkoliban található indol-3-karbinol nevű vegyület egy tanulmány szerint segíthet eltávolítani a méreganyagokat a retinából. Ez csökkentheti az időskori makuladegeneráció kockázatát, amikor a sárgafolt, vagyis az éleslátás helye visszafordíthatatlanul károsodik a kor előrehaladtával. Igaz, a tanulmány azt állítja, hogy rengeteg brokkolit kellene megenni ahhoz, hogy valóban védelmet nyújtson a makuladegeneráció ellen. A brokkoli azonban luteint és zeaxantint is tartalmaz, amelyek szintén védelmet nyújtanak a szemednek. Szuper brokkolis receptek!

2. Lazac

A szem egészségének megőrzésében kulcsfontosságú a kellő hidratáltság. A lazac omega-3 zsírsavban gazdag, ez segít csökkenteni a szemszárazságot, ami a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik. Nőként még fontosabb, hogy elegendő omega-3 zsírsavat tartalmazó ételt fogyassz, mert a nőknél kétszer nagyobb eséllyel alakul ki szemszárazság. Így süss tökéletes lazacot!

3. Sárgarépa

Erről már biztosan hallottál, hiszen a sárgarépa az egyik legjobb étel, ha a szem egészségéről van szó. Rengeteg béta-karotint – egy antioxidánst – tartalmaz, amit a szervezetük az A-vitamin előállításához használ fel. Az A-vitamin véd a rövidlátás ellen, valamint javítja a látást a sötétben. (Persze nem leszünk éjjellátó baglyok, mint ahogyan a második világháborúban a britek terjesztették a pilótáikról; azt állították, hogy a sok répának köszönhetik kivételes látásukat, de valójában csak ezzel a mesével akarták leplezni, hogy radart használnak az éjszakai német bombázók ellen.) További előny, hogy a sárgarépa luteint is tartalmaz, ami segíthet csökkenteni az az időskori makuladegeneráció kockázatát. Itt találod a fűszeres réparudakat!

Mi az a makuladegeneráció?

A fejlett társadalmakban az időskori makuladegenerációt (AMD) tartják a vaksághoz vezető leggyakoribb oknak. A betegség a szem sárgafoltját (makula), a szemgolyó hátsó felén található fényérzékeny szövet támadja meg, aminek hatására az éleslátás fokozatosan romlik. Jellegzetes tünete, hogy miközben a perifériás látás megfelelően működik, addig a beteg homályosan észleli azt, amire éppen néz, és ezért nem ismeri fel például a betűket, arcokat, tárgyakat.

4. Napraforgómag

A napraforgó magjában található E-vitamin segít megvédeni a szemünket az oxidatív stressztől és káros UV-sugárzástól, ezzel csökkentve a szürke hályog kockázatát. Ráadásul az E-vitamin pótlására azért is oda kell figyelni, mert a szervezetünk nem tudja magától előállítani.

5. Kivi

A nap szemet károsító hatása ellen védekezhetsz, ha kivit eszel, mert luteint és zeaxantint tartalmaz. A lutein és a zeaxantin együtt alkotja a makulát, azaz sárgafoltot. A retina ezen része felelős azért, hogy sárga színű anyagaival kiszűrje a szemet roncsoló kék fényt.

6. Spenót

A spenót általában is egy egészséges táplálék, de a szemünknek is jót teszünk vele, ugyanis lutein és zeaxantin van benne. Ahhoz, hogy a szervezeted a legjobban tudja hasznosítani ezek az antioxidánsokat, az a legjobb, ha zsiradékkal együtt fogyasztod őket. Egy gyors spenótsaláta – omega-9 és kis mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmazó – olívaolajjal meglocsolva, és máris tettél valamit a szemed egészségéért. Szuper reggeli spenótból.

7. Tojás

Szinte minden benne van a tojásban, amire a szemednek szüksége van: lutein, zeaxantin, cink, A-vitamin. Egy tanulmány szerint heti 2-4 darab tojás rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti az időskori makuladegeneráció kockázatát, így a tojás egy könnyen hozzáférhető és egyszerű megoldás.

8. Joghurt

A tejtermékek A-vitamint és cinket is tartalmaznak, amelyek nagyon fontosak az egészséges szemhez. A joghurt akkor igazán nyerő választás, ha élőflórás és probiotikus, mert a benne található „jó baktériumokról” kimutatták, hogy az allergiás kötőhártya-gyulladástól a szemszárazságig sok mindenben segítenek. Így készíti a buggyantott tojást egy profi.

9. Narancs

Egy fiatal nő félbevágott narancsokat tart a szeme előtt

A narancs is jót tesz a szemnek, de nem így, hanem ha megesszük (Fotó: Getty Images)

Arról már volt szó, hogy az A-vitamin előállításához béta-karotin szükséges. De azt tudtad, hogy a béta-karotin tartalmazó élelmiszereket általában könnyű felismerni, mert elárulja őket az antioxidáns narancssárga színe? Emiatt nem hiányozhat a listánkról a narancs sem, amely a béta-karotin mellett jócskán tartalmaz C-vitamint, ami segíthet az időskori makuladegeneráció, a szürke hályog és általában a látásvesztés elleni küzdelemben.

10. Mandula

A mandula és más diófélék nagy mennyiségben tartalmaznak E-vitamint, azt az antioxidánst, amely csökkenti az időskori makuladegeneráció és a szürke hályog kialakulásának esélyét. A mandula nagy előnye, hogy nincs szükség semmilyen konyhai előkészületre – mint például a lazacnál vagy a tojásnál –, ha nem akarsz főzni, akkor csak bekapsz pár darabot… Szemet szemért!

(CNET)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top