nlc.hu
Ünnepi menü

Lazac sütés bőrrel vagy bőr nélkül

Így süss tökéletes lazacot bőrrel vagy bőr nélkül

Ha szerinted sem telhet el karácsony hal nélkül, de többre vágysz a pontynál, süss lazacot bőrrel vagy anélkül!

Lazacot sütni cseppet sem bonyolult, a végeredmény mégis nagyszerű lehet, főleg akkor, ha a megfelelő fűszereket használod és ismered a legjobb praktikákat. Beavatunk a legfontosabbakba, akár bőrrel, akár bőr nélkül szeretnéd sütni a karácsonyi halvacsorát.

Az, hogy a lazacsütés hogy végződik, sokszor már a vásárláskor eldől: a vadon élő lazac húsa valamivel soványabb, mint a tenyésztett halaké, a siker azonban nem csak ezen múlik, lényeges az is, hogy milyen vastagra szeleteled sütés előtt a halat. A narancsszínű lazac húsa különösen ízletes, ha középtájról vágják és nem a farokrészhez esik közel, de persze csüggedésre akkor sincs ok, ha ez utóbbiból kerül a kosaradba. Fontos tudni, hogy a lazac húsában is van szálka, amiből a legnagyobb elővigyázatosság ellenére még a halfilében is maradhat, így nem árt az óvatosság a fogyasztása közben.

A lazac legjobb barátai

A grillen, serpenyőben vagy sütőben sült lazac ízét kiemeli és remekül harmonizál vele a frissen facsart citrom- vagy narancslé, a frissen őrölt színes bors, a rozmaring, a kapor, a kakukkfű, a curry, a chili és a tengeri só. Egyesek szerint a fokhagyma sem hiányozhat a lazac mellől, ezzel azonban érdemes csínján bánni, mert túlzottan elnyomhatja a hal zamatát.

Ahhoz, hogy a sütést követően kellően zamatos legyen, elég az is, ha sütés előtt 1-2 órával pácolod be: meglocsolod pár csepp citromlével, borsot őrölsz rá, aprított fokhagymával gazdagítod, majd egy kis olívaolajjal is megkened. A sózással ráérsz a sütésig várni. A serpenyőbe kerülhet olíva-, szőlőmag- vagy repceolaj, ezek azok, amik legjobban harmonizálnak a hallal.

Lazac fűszerezés

Bőr nélkül sült lazac

Hozzávalók:

  • 850 g lazacfilé
  • 1-2 citrom
  • Színes bors
  • 2 kisebb gerezd fokhagyma
  • Tengeri só
  • Olaj a sütéshez

Így készül:

  1. Ha nem bőr nélkül vásároltuk, megszabadítjuk tőle a halat és a fent leírt módon fűszerezzük, majd hagyjuk pihenni 1-2 órát.
  2. Kevés olajat hevítünk egy tapadásmentes serpenyőben, a halszeleteket besózzuk és sütni kezdjük.
  3. 2-3 perc után óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük, így egy vékonyabb kéreg képződik rajta, ami megakadályozza, hogy az ízélményt fokozó anyagok elillanjanak a halból.
  4. Visszafordítjuk a lazacot és fedőt teszünk a serpenyőre. 12-15 percig sütjük, majd megfordítjuk és pár perc alatt el is készül. Érdemes szemmel tartani a halat, mert ha túlsütjük, a szeletek túlzottan kiszáradnak.

Bőr nélküli lazac

Grillezett bőrös lazacsült

Hozzávalók:

  • 850 g bőrös lazac
  • Színes bors
  • 1-1 citrom és lime
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • Tengeri só
  • További fűszerek ízlés szerint

Így készül:

  1. A grillt előmelegítjük 200-230 fokra. A vastagabb szeleteket alacsonyabb hőfokon, míg a vékonyabbak magasabb hőmérsékleten érdemes sütni.
  2. Először a bőrös felével lefelé fektetjük a lazacot a grillrácsra (ugyanez érvényes a serpenyőben sütésre is!), az időtartamát nagyban meghatározza a szelet vastagsága, általánosságban igaz, hogy bőrös felével lefelé általában 8-10 percig kell sütni. A vékonyabb halfilét nem is feltétlenül szükséges megfordítani, mert elsőre is kellően átsül.
  3. Ha vastagabb szeletet sütünk, óvatosan megfordítjuk, és a bőr nélküli oldalt további 2-3 percig sütjük. Így igazán szaftos és puha marad a lazac és nem fog kiszáradni. 
  4. Legjobban onnan tudhatjuk, hogy elkészült, hogy a hús kezdetben élénk narancs színe opálossá válik, de húshőmérőt is segítségül hívhatunk: ha a lazacszelet belső hőmérséklete 50 °C körüli, valószínűleg átsült.

Bőrös lazac

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top