nlc.hu
Ünnepi menü

Halas receptek karácsonyra

Lazactól a rácpontyig: megúszós halas receptek karácsonyra

Magyarországon a ponty az, ami főfogásként szerepel a legtöbbünk ünnepi menüjében, de más halas fogások is egyre népszerűbbek. Most a leggyorsabb és a legfinomabb halas receptek következnek!

A ponty és a különböző halak karácsonykor abszolút főszereplők a karácsonyi asztalon, A sűrű karácsonyi halászlé titkát már elárultuk, most olyan különleges halas recepteket hoztunk a pontytól a keszegig, amiket távolról sem olyan bonyolult elkészíteni, mint gondolnád!

Narancsos lazac

Ha a lehető legegyszerűbb, mégis nagyon finom recept után kutatsz, akkor már célba is értél, mert finomabbat nem találsz!

Sült lazac tepsiben

A narancs íze különösen jól illik a lazachoz
(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 50 dkg lazacfilé
  • 12 dkg vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom
  • ½ lime leve
  • 1 narancs
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 mokkáskanál petrezselyemzöld
  • ½ mokkáskanál pirospaprika
  • 2 csipet szerecsendió
  • 2 csipet kapor
  • 2 csipet rozmaring
  • só, őrölt feketebors

Elkészítés:

Távolítsd el a hal bőrét egy éles késsel, majd szálkázd ki. Tapogasd ki a szálkákat, és csipesszel szedd ki őket. Nem lesz nehéz dolgod, mert a lazac szálkái nagyok. Arra ügyelj csak, hogy ne hirtelen akard kivenni a szálkát, mert könnyen beszakadhat.

Ha megvagy, akkor keverd össze a fűszereket, a sóval együtt, adj hozzá 2 evőkanál olívaolajat, dörzsöld bele a halba, majd hagyd egy órát állni.

Facsard ki a narancs és a lime levét, majd olvasztott vajjal keverd el. Ha már eleget állt a hal a pácban, akkor fektesd egy tepsibe a szeleteket, locsold meg a vajas-citrusos lével, és 180 fokon süsd körülbelül 20 percig.

Rácponty, ahogy mi szeretjük

Ez a halas étel még akkor is tetszeni fog. A rácponty amilyen ízletes, olyan végtelenül könnyű elkészíteni.

Rácponty tálban

Egyszerű, de annál finomabb rácponty
(Fotó: Nagybetűsélet)

Hozzávalók:

  • 6 szelet pontyfilé
  • 50 dkg krumpli
  • 10 dkg szalonna
  • 2 pohár tejföl
  • 3 db paradicsom
  • 3 db tv paprika
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • só, őrölt bors
  • margarin a kenéshez

Elkészítés:

Első lépésként pucold meg a krumplit, és tedd fel sós vízben főni, majd főzd félpuhára. Közben a paradicsomokat karikázd fel, a hagymát szeleteld fel, és a szalonnát is aprózd fel kis kockákra. A halat fűszerezd fekete borssal és sóval, majd, ha már félkemény a krumplid, akkor vágd karikákra, és kezdd el rétegezni a hozzávalókat.

Fogj egy tepsit, az alját kend ki margarinnal, mehetnek rá a krumpliszeletek, majd a hagyma, aztán a paradicsomkarikák, a hal, és rá a szalonna. A rétegezést addig folytasd, amíg van hozzávalód.

Ha kész vagy, a tejfölben keverd el a pirospaprikát, adj hozzá sót és fekete borsot, majd az egészet öntsd az étel tetejére. 180 fokon süsd 40 percet lefedve, aztán fedő nélkül még további 20 percig.

Extra halas receptek karácsonyra

Abban sokat egyetértünk, hogy hiába ment fel idén minden élelmiszer ára, köztük a halaké is, a halas fogásoknak ott a helye az ünnepi asztalon.

Ha pontypaprikásra vágysz, az sem nagy ördöngösség, legalábbis akkor, ha a mi receptünket követed. Persze, nemcsak pontyra, hanem fogasra és süllőre is készültünk neked karácsonyi recepttel, sőt, extra gyors tőkehalas, lazackrémes ételeket is mutatunk, ha épp ahhoz van kedved.

Főzz velünk az ünnepekre készülve!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top