Ünnepi menü

Paprikás ponty szalonnával, fehérborral

Nemrég kedves édesapám meglepett egy szatyornyi hallal. Nagyon örültem neki, ugyanis akkor még volt egy csomó helyem a fagyasztóban, és így az aznapi takarítás kihagyására is tökéletes indokom volt.

Amivel viszont nem számoltam, hogy némely hal csak tetszhalott volt, és életemben először gyilkossá váltam… Aztán vagy két és fél órán keresztül pucoltam, tisztítottam, és telepakoltam a mélyhűtő egyik rekeszét. De mivel a kinti mélyhűtőm a hideg beköszöntével minden évben bemondja az unalmast, gyorsan átcsoportosítást kellett végeznem, és a halak egy részét megsütöttem. Az egyik fogás a most következő lett, szerintem pont aktuális. Az “egyszerű” ponty karácsonyi köntösben:

Paprikás ponty szalonnával, fehérborral

A halakat a gerinc két oldalán bevágjuk, a húst lefejtjük a nagyobb szálkákról, ha lehet egy darabban, 4 szeletet kapva. Ez nem lesz a klasszikus értelemben vett filé, hiszen így is tele lesz szálkával, óvatosan kell enni. Mindkét oldalukat besózzuk, 10 perc után folyó víz alatt lemossuk, megszárítjuk. A kelbimbókat a torzsánál félbevágjuk, 5 percig előfőzzük sós, lobogó vízben. A szalonnát felkockázzuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a szalonnakockákat, kiolvasztjuk a zsírját.

A receptért kattints a Tetovált lány konyhája caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top