Gasztro

Isteni köret vagy szuper reggeli spenótból

Sokan szeretjük a spenótfőzeléket, és sokáig csak ezt ismertük, ha erről a zöld csodanövényről volt szó. Pedig – főleg az olasz konyhának hála – sok minden más is készülhet belőle, ráadásul a spenót vitamintartalmát megőrizve.

A spenót kétségkívül az egyik legegészségesebb alapanyagunk a konyhában, feltéve, ha megfelelően van elkészítve. A spenót szerencsére ma már egész évben kapható, nem kell a nyár közeledtére várnunk, hogy élvezzük finom ízét és jótékony hatását a szervezetünkre.

B-vitaminban és antioxidánsokban gazdag. Folsavat, flavonoidokat és vasat is tartalmaz. Számos betegség megelőzésében játszik fontos szerepet, ha nyersen fogyasztjuk, mondjuk zöld smoothie formájában.

Spenót könnyedén

Ha pedig meleg ételekhez készítjük, törekedjünk a minimális hőkezelésre, hogy értékes tápanyagai, vitamintartalma megmaradjon. Ilyen könnyen elkészíthető, finom köret lehet halakhoz, húsokhoz, vagy akár kuszkuszba keverve a fokhagymás, serpenyős spenót. Elkészítéséhez nem kell nagy konyhai jártasság sem:

  1. A spenótleveleket mossuk meg alaposan, csepegtessük le.
  2. A serpenyőben olívaolaj és vaj keverékén futtassunk meg pár gerezd apróra vágott fokhagymát, és már jöhetnek is a spenótlevelek.
  3. Sózzuk, és szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal. 5-8 perc alatt a levelek összeesnek, ami elegendő hőkezelés.

Fonnyasztott spenót, a tökéletes köret

Deluxe reggeli spenóttal

Ha maradt főtt spenót az előző napról, akkor nincs is más dolgunk másnap reggel, mint ütni rá tojást, reszelni bele egy kis parmezánt, és az egészet megsütni. Mindenki tovább turbózhatja ízlése szerint darabolt cukkinivel, brokkolival, gombával vagy sonkával.

Spenótos frittata reggelire

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top