nlc.hu
Életmód

Tönkreteszi a májadat ez az 5 étel

Rosszabbak, mint az alkohol.
májbetegség, fotó: Getty Images

Nem csak az ital teheti tönkre a májadat. Bizonyos ételek és alapanyagok hosszú távon nagyobb károkat okozhatnak, mint egy-egy pohár bor vagy sör – figyelmeztet a Well&Fitt cikke.

A máj az egyik legfontosabb szervünk, mégis hajlamosak vagyunk addig nem törődni vele, amíg baj nem történik. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek észrevétlenül teszik tönkre: zsírmájat, gyulladást vagy májzsugorodást okozva.

Az alábbi ételek és alapanyagok jelentik a legnagyobb veszélyt a májad számára:

5 fotó

Nem kell teljesen száműznöd ezeket, csak arra ügyelj, hogy ne rendszeresen és ne nagy mennyiségben fogyaszd! Részesítsd inkább előnyben a zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonákat, a halat és az olívaolajat!

A májad méregtelenítésében 5 gyümölcs nyújt óriási segítséget:

A máj méregtelenítése kulcsfontosságú szerepet játszik a zsírmáj kezelésében és megelőzésében. Ezek a gyümölcsök segítenek benne:

  1. Grépfrút: gazdag antioxidánsokban, különösen naringeninben, egy flavonoidban, amely segít megvédeni a májat a károsodástól.
  2. Áfonya: rendszeres fogyasztása védheti a májsejteket és javíthatja a máj általános működését.
  3. Alma: a rostfajta segít eltávolítani a szervezetből a méreganyagokat, csökkentve a máj terhelését. 
  4. Citrom: serkenti a májenzimek termelését és támogatja a méregtelenítést.
  5. Szőlő: hatékonyan véd a májszövet károsodása ellen, valamint csökkentik a májgyulladást.

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top