Az egyik legnépszerűbb zöldség a magyar háztartásokban. Nincs nélküle aranyló húsleves, szinte minden hogy húsos ragulevest ízesítünk vele, a vadas mártás legfőbb alapja, sőt zöldség létére süteményekbe és tortákba is tesszük. A gyerekekkel generációk óta úgy próbálják megszerettetni az élelmes szülők, hogy akkor tudnak majd fütyülni, ha esznek ebből a zöldségből. Ennyiből már bárki kitalálhatta: a sárgarépáról lesz szó.
Alapélelmiszer, amit nyersen, sütve, főzve, párolva is szívesen eszünk. Nem különösebben megosztó zöldség, a sárgarépát a legtöbben szeretik. Míg sok boltban gyakran megfosztják a zöldjétől, és csak a föld alatt növő gyökerét árulják, addig más helyeken és a zöldségeseknél a „hajával” együtt árusítják – azaz a zöldjével.
Gyakorlatilag ingyenes alapanyag, hiszen a megvásárolt sárgarépa mindeddig eldobott része.

Zöldségek / Fotó: AlexRaths, Getty Images
Mérgező? Dehogy!
Érdekes módon a sárgarépa zöldje nem lett népszerű a konyhában. Ez azért is különös, mert a fehérrépa, más néven az úgynevezett gyökér zöldje, ismertebb nevén a petrezselyem óriási karriert futott be. A magyar konyhában a mai napig messzemenően a petrezselyem a legkedveltebb zöldfűszer. Tény, hogy a sárgarépa zöldje kevésbé intenzív ízű, de korántsem lebecsülendő.
Sokan gondolják a sárgarépa zöldjéről, hogy mérgező, pedig épp ellenkezőleg: emberi fogyasztásra alkalmas. Mind a levelek, mind a lágy szárak. Az íze kissé kellemesen „zöldes”, kesernyés, petrezselyemre vagy zellerlevélre emlékeztet.
Mint minden hasonló friss zöld, tápanyagokban gazdag. Elsősorban C- és K-vitamin forrás, a színéből is kitalálható, hogy klorofillokban és antioxidánsokban is bővelkedik. Elsőre alkalmakkor ne fogyasszuk nagy mennyiségben, mert egyeseknél enyhe emésztési problémát okozhat, ha nem szokott hozzá a szervezet. Mindezzel együtt könnyen beépíthető az étrendünkbe.

Egy hétköznapi hozzávaló: sárgarépa és zöldje / Fotó: Images say more about me than words, Getty Images
Hogyan hasznosíthatjuk a konyhában?
A petrezselyemmel ellentétben frissen a legjobb, mert gyorsan hervad. Először is külön gondossággal mossuk meg, mert a levelek gyakran földesek lehetnek.
„Szegény ember pesztója” sárgarépazöldből
Talán mondanunk sem kell, hogy a kvázi ingyenes sárgarépazöldből mennyivel olcsóbban kihozható az imádott zöldpesztó, mint annak hagyományos alapanyagából, a bazsalikomból. Ráadásul ez a friss, egészséges, csupa íz étel glutén-, tej-, cukor-, és szójamentes.
A zöldpesztó (szigorúan) fertőtlenített és jól zárható üvegben 4-5 napig eláll hűtőben. Tojásrántottát, grillezett húsokat vagy sült zöldségeket is feldobhatunk vele. Vagy csak egyszerűen kenjük egy pirítósra!
Hozzávalók:
- 2 csésze friss sárgarépa zöldje (1 csésze ~ 2,5 dl)
- 2/3 csésze pirított napraforgómag, dió vagy mandula (1 csésze ~ 2,5 dl)
- 2 duci gerezd fokhagyma
- Fél csésze olívaolaj (1 csésze ~ 2,5 dl)
- 1 evőkanál citromlé
- Só ízlés szerint
Elkészítés:
- A sárgarépazöldet, napraforgómagot, fokhagymát, citromlevet és sót aprítógépbe tesszük. Ennek híján botmixerrel is dolgozhatunk.
- Az aprítás folyamata közben lassan csorgassuk hozzá az olajat.
- Addig dolgozzuk, amíg krémes állagú nem lesz, de hagyhatjuk darabosabban, rusztikusabban is.
- A végén kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk meg.

Az isteni zöldpesztó / Fotó: smirart, Getty Images
Sárgarépazöldes fűszervaj recept
Az alábbi receptet ötletadónak szánjuk. A fűszervajhoz hasonlóan húsok töltelékébe keverhetjük, vagy akár darált húshoz is.
Legyen az Stefánia-vagdalt, fasírt vagy töltött csirke, töltött cukkini, a képlet ugyanaz: aprított sárgarépazöld, vöröshagyma, fokhagyma bekeverve tojással és fűszerekkel.
Hozzávalók:
- 300 g jó minőségű vaj
- Nagy maroknyi sárgarépazöld
- 2 gerezd fokhagyma
- Só ízlés szerint
Elkészítése:
- Alaposan mossuk át a sárgarépazöldet, és csepegtessük le felhasználás előtt.
- Vágjuk egészen apróra a sárgarépazöldet és a fokhagymát is.
- Keverjük össze a sárgarépazöldet a szobahőmérsékletű vajjal, fokhagymával, sóval, és formázzuk meg. Akár egyszerű kockába vagy hengerbe is rendezhetjük.
- Hűtsük be – akár fagyasztóban vagy hűtőben, míg szépen megdermed.
Kenhető, ízesített vajként is remekül működik, és csodálatosan ízesít sült húsokat is.

Zöldfűszeres vaj, a multinfunkcionális / Fotó: phasinphoto, Getty Images
Kötetlen receptek sárgarépazölddel
Zöldfűszeres szórás: finomra aprítva megszórhatjuk vele a reggelire készített tojásételek, majonézes és friss salátákat, sült húsokat – pont ugyanúgy használva, mint a friss petrezselymet.
Tojásételekhez: tojásrántottába vagy omlettbe egyszerűen csak vágjuk finomra, és a tojással együtt felverve süssük meg. Jól illik hozzá a sonka, pirított szalonna vagy gomba is.
Frissítő levesbetétként: az apróra vágott levelek a főzés utolsó perceiben hozzáadva friss, zöldes ízt adnak. Kiváló kléasszikus zöldségleveshez, zöldségkrémlevesekhez, sűrű ragulevesekhez, húsleveshez.
Alaplé ízesítőjeként: ha zöldség- vagy húsleves-alaplevet főzünk, dobjuk bele egyben a sárgarépa zöldjét is a főzés elején. Még zöldségesebb ízű lesz tőle.
Szendvicskrém-alapanyag: a fenti sárgarépazöld-pesztó készítésével megegyezően készítsünk belőle szendvicskrémet avokádóval. Turmixoljunk le egy csokor sárgarépazöldet egy avokádó belsejével, egy gerezd fokhagymával, sóval, kevés citromlével. Az eredmény egy egészséges, szuperzöld szendvicskrém.