nlc.hu
Gasztro

A gyerekkor íze: így főzd be a ringlót télire – nagymamás lekvárrecept modern csavarral

Van valami varázslatos abban, ahogy egy üveg lekvár kinyitásakor hirtelen visszarepülünk a gyerekkorba, legyen szó a sárgabarackról, szilváról, ringlóról.

A sparhelt melegére, a gőzölgő fazekakra és a nagymama szigorú, mégis szeretetteljes szavaira emlékezünk: „Keverd meg, nehogy leégjen!” A ringló – vagyis a zöldes-sárga szilva – igazi retró gyümölcs, ami a nagymamák kamrájában mindig fellehető volt. Most mutatunk egy klasszikus, sűrű, nagymama ihlette lekvárreceptet, amit egy apró modern csavarral tehetsz még izgalmasabbá.

Miért pont ringló?

A ringló nemcsak finom, hanem nagyon hálás alapanyag is: tele van vitaminnal, szépen sűrűsödik főzés közben, és különleges, édes-savanykás íze van. Ráadásul a színe is gyönyörű: aranyló, mély sárga, amitől a lekvár már ránézésre is napsütést idéz a téli napokon.

Klasszikus nagymamás ringlólekvár

Hozzávalók (kb. 4 kis üveghez):

  • 2 kg érett ringló (magozva kb. 1,6 kg lesz)
  • 60 dkg cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve

Elkészítés:

  1. A ringlót mosd meg, magozd ki, és tedd egy nagy lábasba.
  2. Szórd rá a cukrot, a vaníliás cukrot, és facsard rá a citrom levét. Hagyd állni legalább egy órát, hogy levet eresszen.
  3. Közepes lángon kezdd el főzni, és közben gyakran keverd meg, nehogy leégjen.
  4. Amikor már szétesnek a gyümölcsök, botmixerrel pürésítheted, ha simább lekvárt szeretnél, vagy hagyd darabosan, ha a rusztikus verziót kedveled.
  5. Addig főzd, amíg sűrű, lekvárszerű állagot kapsz. Ez 1-1,5 óra alatt megvan.
  6. Még forrón szedd sterilizált üvegekbe, zárd le, és fordítsd fejre 5 percre.

A modern csavar: gyömbér és fahéj

Ha szeretnéd kicsit feldobni, adj a főzés végén a lekvárhoz:

  • 1 teáskanál reszelt friss gyömbért: ettől üdítően pikáns lesz,
  • fél teáskanál fahéjat: ami meleg, fűszeres ízt ad neki.

Ettől a ringlólekvár nemcsak a buktában lesz verhetetlen, hanem egy szelet sajttal, pirítóson vagy akár húsok mellé szószként is különleges élményt nyújt.

Tipp a tökéletes tartósításhoz

Ha biztosra akarsz menni, tedd az üvegeket száraz dunsztba: egy nagy kosárba vagy ládába pakold az üvegeket, takard be pléddel, és hagyd ott 1-2 napig kihűlni. Így a lekvár garantáltan kibírja a telet.

Ringló lekvár

Fotó: Getty Images

Miért érdemes kipróbálni?

Minden kanálban ott lesz a nagymama konyhájának hangulata – csak éppen egy kis modern fűszerességgel megbolondítva. Így a ringló, más őszi bogyósokkal együtt, nemcsak a múlt ízét hozza vissza, hanem új emlékeket is ad.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top