nlc.hu
Életmód

A szeletelt avokádó frissen marad, és nem barnul meg, ha együtt tároljuk ezzel az egy dologgal

Ha valaha hagytál már a hűtőben félbevágott avokádót, akkor ismered a látványt: reggelre barna, foltos, szomorú darab vár rád. Pedig a megoldás egyszerű, nem kell hozzá se drága konyhai eszköz, se bonyolult trükk – csak egy apró konyhai rutin, amivel akár két napig is friss és élénkzöld maradhat az avokádó.
avokádó tárolása, fotó: getty images

Miért barnul meg olyan gyorsan?

Az avokádó húsát a levegővel érintkező oxigén „rontja el”: a benne lévő polifenol-oxidáz nevű enzim reakcióba lép az oxigénnel, és ettől a felszín először sárgás, majd barnás lesz. Ez ugyan nem teszi ehetetlenné, de jelentősen ront az állagon, és így az ízen is.

A trükk tehát egyszerű: meg kell akadályozni, hogy levegő érje a vágott felületet.

Ez is érdekelhet Avokádó Megnézem

A legegyszerűbb módszer: fólia, levegő nélkül

A legfontosabb lépés, hogy azonnal csomagold be a megvágott avokádót. Préseld a frissentartó fóliát közvetlenül a vágott felületre, ne csak lazán tekerd köré. A fólia simán feküdjön rá, ne maradjon alatta levegő – így az oxigén nem tud bejutni, és a barnulás lelassul. Ezután tedd légmentesen záródó dobozba, és rakd be a hűtőbe. A hideg tovább lassítja az enzimek működését, így az avokádó akár két napig is zöld maradhat.

Ha környezettudatosabb megoldást szeretnél, a méhviaszos kendő ugyanígy működik, csak újrahasznosítható – a kezed melege segít, hogy szépen rásimuljon a gyümölcsre.

Egy csepp citrom: apró, de hatásos

A citrom– vagy lime-lé természetes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a barnulást. Kend meg vele vékonyan az avokádó felületét, mielőtt becsomagolod – a savas réteg megállítja az oxidációt, és enyhén frissíti az ízét is.

Tipp: ha nem szeretnéd, hogy a citrom elvigye az ízt, használj keveset – elég pár csepp a tetejére.

Guacamole esetén is működik

Ha nem szeleteket, hanem krémet vagy guacamolét tárolsz, akkor a legfontosabb: nyomd rá a fóliát közvetlenül a krém tetejére.

A levegő felette az, ami leggyorsabban tönkreteszi – ha nincs „légzése”, nem barnul be.

Egy második fedő a tálon még jobban lezárja, így a szín és az íz is megmarad másnapra.

A leggyakoribb hibák avokádó-fronton

  • Ne hagyd szabadon a levegőn – a barnulás már pár perc alatt elindul.
  • Ne tekerd csak lazán fóliába, mert a levegő bejut a sarkokon.
  • Ne nyomkodd túlságosan, mert a sérült részek gyorsabban romlanak.

Tehát a legfontosabb, hogy a fólia közvetlenül a felületre kerüljön, a doboz légmentesen zárjon, és egy kevéske citromlé csodákra képes. 

Ennyi az egész – mégis napokkal tovább élvezheted a krémes, friss avokádót, és nem kell többé kidobni a megkezdett darabot.

via

Fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top