nlc.hu
Gasztro
Avokádó érlelése egy éjszaka alatt

Már megint túl kemény avokádót vettél? Ezt tedd, hogy egy éjszaka alatt megpuhuljon!

Avokádót választani kész művészet, ha valaki elsajátította, büszke lehet magára. Ez a cikk most a csendes, de kétségbeesett többségnek szól, azoknak, akik egyszerűen képtelen taperolás alapján megtalálni a tökéletes példányt. Ha kemény a cucc, semmi baj, egyszerűen tervezz vele másnapra!

Neked is eleged van abból, hogy az üzletben még megfelelőnek tűnik az avokádó állaga, otthon azonban rájössz, hogy túl kemény? Például úgy, hogy megpróbálod villával pépesíteni, ám hamar rájössz, hogy az evőeszköz előbb hajlik meg, mint hogy az avokádóval történjen bármi is. Biztosak vagyunk benne, hogy olvasóink között rengeteg az avokádószakértő, akinek egy tapintás elég és kiválasztja a tökéletes példányt a polcról, de lássuk be, a többségünknek megkeserítik a mindennapjaikat az éretlen avokádók. Mivel magyarok millióit érintő jelenségről van szó (arról nem is beszélve, hogy kávéval kombinálva is egyre népszerűbb), ideje egyszer és mindenkorra utánajárnunk, mit tegyünk, ha még nem érkezett el az az öt másodperc az avokádó „életében”, amely alatt érettnek számít.

Felgyorsítható a folyamat?

Jó hírünk van. Létezik egy természetes, ám kicsit trükkös megoldás, amivel pár nap helyett akár egyetlen nap alatt beérik az avokádó – és nem kell hozzá sem sütő, sem mikró!

A közösségi médiában gyakran kering az a „gyorsérlelős” tipp, hogy a kemény avokádót melegítsük meg mikróban, vagy dobjuk be a sütőbe. Sajnos ez inkább árt, mint használ: a gyümölcs kívülről ugyan megpuhulhat, de az íze lapos, állaga gumiszerű lesz, a végeredmény minden, csak nem élvezetes. (Egyébként is vigyázzunk az ilyen tippekkel, a TikToktól például tartsuk távol magunkat, ha avokádóügyi tanácsokra vágyunk!) Az avokádó ugyanis természetes módon, idővel válik igazán finommá – és szerencsére van egy konyhai alapanyag, ami segíthet ebben.

Avokádó

Forrás: Getty Images

Az Avocados From Mexico nevű cég (amelynek profilja saját termékein kívül az általános avokádólobbi támogatása) szakértői szerint

a legjobb módszer, ha a kemény avokádót nyers rizsbe temetjük.

Igen, jól olvastad – elég egy adag nyers rizs, egy tál, és egy kis türelem!

Ezt így hogy?

Egyszerű: tegyél egy egész avokádót egy tál rizsbe, majd takard be teljesen a szemekkel. A rizs kiválóan megköti az etilén nevű gázt, amit az avokádó (és más gyümölcsök) természetes módon kibocsátanak az érés során. Ez a gáz segít beindítani a folyamatot, így az avokádód gyorsabban és ízletesebben érik be, mintha csak simán a konyhapulton hagynád.

Ráadásul a rizs nemcsak a gázt tartja bent, hanem felszívja a felesleges nedvességet is, így az avokádó friss és zamatos marad még akkor is, ha már megpuhult.

Szóval legközelebb, amikor túl kemény avokádóval szembesülsz, ne csüggedj, csak kapj elő egy zacskó rizst, és hagyd, hogy a természet végezze a dolgát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top