nlc.hu
Egészség

Avokádó tárolása

Nagyon veszélyes ez az avokádós TikTok-trend!

Mindig problémát okoz, hogyan tartsuk frissen avokádóink. Sokáig éretlen, hirtelen pedig túlérett. A jó tippekért most ne hallgassunk a TikTokra!

Lehet, hogy az avokádó nagyon finom, de ez a nagyon egészséges étel a konyhai frusztráció hírhedt forrása. Általában napokig kell türelmesen várni, hogy a kőkemény avokádó megérjen – és aztán úgy tűnik, hogy a tökéletességből percek alatt pépes lesz.

Félbevágott avokádó.

Amint fogyasztásra alkalmas az avokádó, sietnünk kell!

Hogyan lehet tehát meghosszabbítani az avokádó hasznos élettartamát? Pontosan ez az a fajta kihívás, amit a TikTok kreatív elméinek találtak ki. És ők nem okoztak csalódást. Egy népszerű videó azt ígéri, hogy az avokádó akár egy hónapig is frissen tartható, ha vízbe merítjük és a hűtőben tároljuk.

Ha ez túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen… nos, az is. „Ezt a látszólag hasznosnak tűnő TikTok-tippet akár úgy is fel lehetne címkézni, mint egy útmutatót az esetleges ételmérgezéshez – állítja Carly Sedlacek, regisztrált dietetikus. Íme, miért.

Biztonságos-e az avokádó vízben való tárolása?

Hogy egyértelmű legyen, a válasz erre a kérdésre határozott NEM! Ezt a véleményt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) is széles körben osztotta, miután az avokádótárolási hack trendi lett a közösségi médiában.

Nem ritka, hogy az avokádó dudoros külső héján baktériumokat találunk. Egy FDA-vizsgálat a vizsgált gyümölcsök közel 18%-án mutatott ki Listeria monocytogenest. A szalmonella a mintavételezett avokádók 0,74%-án bukkant fel.

De várjunk csak! Ez még rosszabb! Az FDA kutatói azt is megállapították, hogy az avokádó vízben tartása egyes esetekben lehetővé tette, hogy a Listeria monocytogenes átjárja a héj alatti húsos pépet. (Ezen a ponton még az avokádó megmosása sem segít.)

„Ha vízbe tesszük az avokádót, akkor valójában csak egy szaporodóhelyet képezünk a jelen lévő baktériumok számára – mondja Sedlacek. – Ez a TikTok-hack az élelmiszermérgezés receptje. Nagyon, nagyon rossz.”

Mindkét baktériumtípus gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat, például hasmenést, gyomorgörcsöket, hányingert és egyéb meglehetősen kellemetlen tüneteket.

Hogyan lehet a legjobban tárolni az egész avokádót?

Épp most tértünk haza a közértből egy kemény avokádóval teli zacskóval. Hová tegyük őket érni? „A legjobb, ha a pulton hagyjuk őket” – tanácsolja Sedlacek.

De mindenképpen ellenőrizzük naponta az avokádókat. (Pillanatok alatt megérhetnek!) Az avokádó fogyasztásra kész állapotának jelei a következők:

  • A héj színének megváltozása. Az élénkzöld héjú avokádónak több időre van szüksége. Figyeljük, hogy a héj sötétebbé válik-e, ahogy a gyümölcs érik. Az avokádó akkor ideális a felhasználásra, amikor a héja lilás árnyalatot vesz fel. Ha a gyümölcs feketének tűnik, akkor túlérett.
  • Lágyság. Az érett avokádót „trutyisnak” fogjuk érezni, amikor enyhe nyomást gyakorolunk a gyümölcsre. Várjunk az avokádó felhasználásával, ha olyan érzés, mintha követ nyomogatnánk. Ha egyenesen pépes, akkor már valószínűleg túlérett.
  • Ellenőrizzük a szárat. Az avokádó tetején lévő kis kocsánysapkának könnyen le kell pattannia, ha a gyümölcs érett. A sapka alatti színből is következtethetünk arra, hogy milyen a gyümölcs belseje. A zöld a jó.

Ha az avokádó fogyasztásra kész, a hűtőszekrénybe helyezés lelassíthatja az érési folyamatot. „Ezzel egy-két nappal többet nyerhetünk – de ne várjunk túl sokáig a felhasználásával” – mondja Sedlacek.

Hogyan kell tárolni a felszeletelt avokádót?

Ne féljünk, ha reggel csak egy fél avokádót használtunk fel. A maradékot a holnapi reggelihez is elfogyaszthatjuk, ha betartunk néhány tárolási lépést.

Fél avokádó.

Egy fél avokádót már sokkal kényesebb tárolni.

Az avokádó krémes pépje hajlamos nem túl gusztusos barna foltokat „növeszteni”, ha a kint hagyjuk a konyhapulton. A gyümölcsben található enzim hozza létre ezeket a foltokat, amikor levegővel és oxigénnel érintkezik.

A következő lépésekkel lelassíthatjuk ezt az oxidációs folyamatot, és megőrizhetjük az avokádó frissességét.

  • Adjunk hozzá savasságot. A citromlében vagy a lime levében lévő sav segíthet megőrizni a felvágott avokádót. Dettó az olívaolaj esetében. „Csak tegyünk egy kis levet vagy olajat a megmentett avokádóra, és ez korlátozza a barna foltokat” – mondja Sedlacek.
  • Csomagoljuk be. A fel nem használt avokádó műanyag fóliába zárása segít korlátozni az oxigénnek való kitettséget. Csomagoljuk be szorosan. „A cél az, hogy ne legyenek rések, ahol a levegő az avokádóhoz érhet” – teszi hozzá Sedlacek.
  • Tartsuk hidegen. A hűvös körülmények leküzdik az oxidációt. A hűtőszekrénybe téve egy-két napig friss marad. (Azért ne tétovázzunk.) Az avokádó lefagyasztása is egy lehetőség, különösen akkor, ha turmixban való felhasználásra tartogatjuk.

Az avokádó biztonságos élvezete

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az emberek szeretik az avokádót. Ami még jobb, hogy a tápanyagokban gazdag gyümölcs szuperélelmiszernek minősül.

Ez az egészséges hírnév az, ami az avokádó iránti érdeklődést táplálja. Néhányan mégis ellenállnak a gyümölcs megvásárlásának, aminek egyik leggyakoribb oka, hogy mennyire romlandó. Senki sem akar több száz forintot kidobni egy avokádóra, hogy aztán végignézze, ahogyan az avokádó pépessé válik.

„Ezért érthető, hogy a TikTok-hack miért lett olyan népszerű – mondja Sedlacek. – De ez tényleg nem egy jó ötlet.”

(Forrás: Cleveland Clinic, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top