nlc.hu
Gasztro

Ezért finomabb a krumplipüré az étteremben – Otthon is készíthetsz hasonlót

Nem nehéz otthon éttermi minőségű krumplipürét készíteni. Eláruljuk a titkát.

Bár a krumplipüré látszólag az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel, az éttermekben felszolgált változat általában gazdagabb, krémesebb és összességében véve ízletesebb, mint az otthoni. 

„Az éttermek hozzáférnek a legjobb minőségű alapanyagokhoz, professzionális konyhai eszközökhöz és évek alatt tökéletesített technikákhoz” – magyarázta Dylan Gaydos amerikai séf.

De vajon hogyan lehet otthon is egy kicsit megidézni a séfek varázslatát? Olvass tovább, hogy megtudd a titkot!

A rövid válasz: technika, hozzávalók és a félelem nélküli – szinte vakmerő – vajkezelés. A hosszú válasz? Íme, hogyan készül az éttermi burgonyapüré!

Krumplipüré

Illusztráció: Getty Images

Válaszd a megfelelő burgonyát! 

Az éttermi szakácsok nem improvizálnak – vannak olyan burgonyák, amelyek kifejezetten pürésítésre valók! Másoknak pedig csak sütve van értelmük. A burgonyapüré arany standardja a keményítőtartalmú burgonya, mert puha és könnyű lesz, ha megfőzzük.

A viaszos burgonyák, mint a vörös héjú vagy az újburgonya, pépes burgonyapürét eredményeznek, ezért azokat más célra tartogasd!

Héjával együtt főzd! 

Spórolj időt, és hagyd ki a hámozást! A héjas krumpli párolása megakadályozza, hogy átázzon, így az íze koncentrált marad. Miután meghámoztad és összetörted, észre fogod venni, hogy az íze krémesebb, szinte vajas – még mielőtt a vaj a tálba kerülne.

Tiszteld az eszközöket!

Az eszközválasztás már fél siker. Soha ne tedd turmixgépbe! A túlzott keverés túl sok keményítőt szabadít fel, amitől a burgonya ragacsos és nemkívánatos állagú lesz. Az éttermek burgonyaprést és aprítót használnak, amikor burgonyapürét készítenek. Miért? Mert ezekkel a burgonya egyenletesen aprítható fel, anélkül, hogy túlzottan megdolgoznák. Ha nincs gépi burgonyaprésed vagy aprítód, használj  kézi burgonyanyomót vagy alacsony sebességre állított elektromos keverőt.

Merészen fűszerezd!

A burgonyát minden szakaszban fűszerezd. Sózd meg a vizet forralás előtt, kóstold meg pürésítés közben, és ne légy szégyenlős, amikor a vajat adagolod! A vaj a gazdag, bársonyos íz alapja. Sőt, sok szakács tejszínt, tejfölt vagy akár krémsajtot is kever az ételhez az extra savanykás és gazdag íz érdekében.

Tudd, mikor kell megállni!

A főzésben a visszafogottság a kulcs. A krumplipürével minél kevesebbet macerálsz, annál jobb. A túlzott pürésítéssel olyasmit kapsz, ami inkább tapétaragasztóra hasonlít, mint vacsorapartira való krumplipürére.  

Dobd fel!

Keverj hozzá sült fokhagymát, cheddar sajtot és újhagymát, karamellizált hagymát, vagy akár egy kis ízesített olajat is!

via

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top