nlc.hu
Életmód

Spájzoljunk be száraztésztából? Új szabályok jönnek a boltokban

Sokak kedvence tűnhet el az üzletek polcairól.
tészta - fotó: Getty Images

Változnak a száraztésztára vonatkozó előírások. Ennek nyomán új tésztafajták is megjelenhetnek a polcokon, míg mások lekerülhetnek.

Megújulhatnak a száraztésztákra vonatkozó hazai előírások. Az Agrárminisztérium rendelettervezete pontosabban meghatározná a „friss tojásos”, „teljes kiőrlésű” és „ízesített” tészták fogalmát – írja a Pénzcentrum. A cél, hogy a vásárlók jobban eligazodhassanak a különböző tésztafajták között.

A jövőben a „friss tojásos” tészta megjelölést csak azok a termékek viselhetik, amelyek valóban friss, legfeljebb 48 órás tojásléből készülnek, és nem hőkezelt vagy porított tojásból. Ez a változtatás elsősorban a fogyasztók megtévesztésének elkerülését szolgálja.

A rendelet bevezetné a „teljes kiőrlésű száraztészta” kategóriát is. Ez az elnevezés csak abban az esetben használható, ha a tészta kizárólag teljes kiőrlésű lisztből készül.

A portál cikke szerint megszűnne az eddigi „egyéb száraztészta” kategória. Helyét az „ízesített, dúsított, színezett száraztészta” elnevezés venné át. Ide tartoznak például a spenóttal, paradicsommal, fűszerekkel vagy lencsével készült tészták.

A változtatás nem azonnal lép életbe, a gyártók számára 18 hónapos átmeneti időszakot biztosítanak.

A TOP10 olasz tésztafajta, ami meghódította a világot:

Maccheroni, a makaróni
Maccheroni casserole
Cannelloni
Sütőben sült spenótos-paradicsomos canelloni
Házi készítésű ravioli
20 fotó

 

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top