nlc.hu
Életmód

20 étel, ami segít átvészelni az influenza- és náthaszezont

Ha már megtörtént a baj, és beköltöztél a takaró alá zsebkendőkkel, teával és náthás sóhajokkal, van egy jó hír: nemcsak a gyógyszerek, hanem az étel is segíthet gyorsabban kilábalni a betegségből. A dietetikusok szerint bizonyos ételek nemcsak enyhítik a tüneteket, hanem erősítik az immunrendszert és segítik a szervezetet a vírusok elleni harcban.
meleg leves, fotó: Getty Images

Miért fontos, mit eszel, ha beteg vagy?

A náthát és az influenzát vírusok okozzák, és ilyenkor a szervezet rengeteg energiát használ fel a védekezésre. Ezért érdemes vitaminban, ásványi anyagokban és fehérjében gazdag ételeket fogyasztani – ezek segítenek feltölteni a raktárakat, gyorsítani a regenerációt, és csökkenteni a szövődmények esélyét.

A szakértők szerint kerülendő az alkohol, a koffein, a zsíros vagy nehezen emészthető ételek – ezek csak lassítják a gyógyulást és fokozzák a kiszáradást. Ehelyett jöhetnek az alábbi immunerősítő kedvencek.

1. Csirkehúsleves

Nem véletlenül anyáink kedvence. Melegen nyugtatja a torkot, enyhíti a légúti gyulladást, pótolja a folyadékot és az elektrolitokat. A benne lévő csirke fehérjét és cinket, a zöldségek (répa, zeller, hagyma) pedig A- és C-vitamint biztosítanak.

2. Citrusfélék

A C-vitamin-ban gazdag gyümölcsök – narancs, mandarin, citrom, grapefruit – támogatják az immunrendszert és segítenek lerövidíteni a betegség időtartamát.

3. Fokhagyma és hagymafélék

A fokhagyma allicint tartalmaz, ami természetes vírus- és baktériumölő. A hagyma, póré és snidling szintén erősíti a szervezet védekezését.

4. Gyömbértea

A gyömbér gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatású. Forró teában mézzel fogyasztva enyhíti a torokfájást és a köhögést.

5. Méz

Egy kanál méz bevonja a torkot, csökkenti a köhögést, és antioxidánsai révén segíti a gyógyulást.

6. Kefir

A probiotikumokban gazdag kefir vagy joghurt támogatja a bélflórát, ami kulcsfontosságú az immunrendszer működésében.

 7. Brazil dió

Már pár szem elegendő a napi szelénbevitelhez, ami segíti a vírusok elleni védekezést.

8. Vörösbor

Mérsékelten fogyasztva a benne lévő rezveratrol és polifenolok antioxidáns hatásúak – ezek gátolják a vírusok szaporodását.

9. Gomba

A gombák természetes D-vitaminforrások, és fokozzák a szervezet ellenálló képességét.

10. Könnyű szénhidrátok

A ropogós keksz, pirítós vagy sós perec könnyen emészthető, és segít fenntartani az energiaszintet, ha étvágytalan vagy.

11. Lazac

A zsíros halak nemcsak D-vitamint, hanem omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, amik csökkentik a gyulladást.

12. Paradicsom

Gazdag likopinban, ami antioxidánsként védi a sejteket és segíti a felépülést.

13. Zöld leveles zöldségek

A spenót és a kelkáposzta tele vannak E-vitaminnal, ami erősíti az immunrendszert.

14. Jégkrém vagy jégnyalóka

Segít hidratálni, és hűsíti a torkot láz esetén – főleg, ha házilag készül gyümölcsből vagy izotóniás italból.

15. Étcsokoládé

A benne lévő teobromin gyulladáscsökkentő és enyhítheti a köhögést.

16. Édeskömény

Különleges íze mellett antivirális és gyulladáscsökkentő hatású, segíti a légutak tisztulását.

17. Bodza

A bodzakivonat bizonyítottan csökkenti az influenza lefolyását, és lerövidítheti a betegség idejét.

18. Zöld tea

Tele van antioxidáns katechinekkel, amelyek gátolják a vírusok szaporodását. Egy kanál mézzel kombinálva különösen hatásos.

19. Cékla

A benne lévő betalainok csökkentik a gyulladást és támogatják a vérkeringést.

Tipp:

Amikor beteg vagy, ne csak a gyógyszerekre hagyatkozz – a megfelelő ételek is gyógyszerek lehetnek. Egy tál meleg leves, egy csésze gyömbértea és néhány szelet narancs többet tehet érted, mint hinnéd.

via

Fotó: illusztráció, Getty Images

A videó AI alapú programmal készült. 

ajánlott videó


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top