nlc.hu
Ünnepi menü

3 klasszikus magyaros karácsonyi menü 10 ezer forint alatt: pénztárcabarát ünnepi fogások

Karácsonykor nem kell vagyonokat költeni ahhoz, hogy az ünnepi asztalra ízletes, hagyományos fogások kerüljenek. Három komplett menüt állítottunk össze, amelyek nemcsak pénztárcabarátok, de igazi magyaros klasszikusokat vonultatnak fel – nosztalgikus ízekkel, meleg emlékekkel és sok-sok szeretettel.

A következő három menüben leves, főétel és desszert is szerepel, így akár három különböző napra is beoszthatod őket, vagy variálhatod kedved szerint. Nem tipikus karácsonyi fogásokat mutatunk (mint a töltött káposzta vagy halászlé), de sok családban épp az egyszerűségük miatt kerülnek elő. A sütőtökkrémleves és a gombás rizottó például modernebb fogások, de színük, ízviláguk és hangulatuk miatt nagyon is ünnepinek hathatnak, ha úgy akarjuk.  A rizottó például lehet egy elegáns, vegetáriánus főétel, ami jól illik egy stílusos karácsonyi vacsorához.

A tejfölös gombaleves és zöldségleves grízgaluskával klasszikus, otthonos ízek, amelyek nosztalgiát hoznak az ünnepi asztalra. Bár nem tipikus karácsonyi fogások, sok családban épp az egyszerűségük miatt kerülnek elő. Ha a menü célja a meghittség és a gyerekkori emlékek felidézése, akkor abszolút működnek. A rántott szelet és mustáros csirkecomb sem a hagyományos karácsonyi főételek, viszont sok családban a rántott hús az ünnepi asztal része – főleg, ha gyerekek is vannak. A mustáros csirkecomb pedig egy modern, mégis magyaros alternatíva, ami jól illik egy lazább, hétköznapibb karácsonyi vacsorához.

Egyszóval, ha a a menü célja a meghittség és a gyerekkori emlékek felidézése, akkor abszolút működnek.

Mindegyik összeállítás kb. 10.000 Ft alatt elkészíthető kb. 4 főre, ha okosan vásárolsz – és még a hangulat is garantált!

1. A klasszikus vasárnapi hangulat karácsonyi köntösben

Karácsonyi gombaleves

A tejfölös gombaleves az a fajta fogás, amitől már az első kanál után úgy érzed, mintha egy vidéki nagymama konyhájában ülnél. A gomba földes íze, a tejföl krémessége és a fűszerek harmóniája tökéletesen megalapozza az ünnepi hangulatot.

Tovább a receptre: Karácsonyi gombaleves

Karácsonyi gombaleves

Karácsonyi gombaleves (Fotó: Nosalty)

Rántott szelet

A rántott hús örök kedvenc – legyen szó vasárnapi ebédről vagy karácsonyi vacsoráról. Ropogós panír, szaftos hús, mellé egy kis krumplipüré vagy savanyúság, és máris kész a nosztalgikus ünnepi főfogás.

Tovább a receptre: Rántott hús 

Rántott hús

Békebeli rántott hús (Fotó: Nosalty Ételfotó)

Mézeskalácsos muffin

A mézeskalács illata egyet jelent a karácsonnyal. Ha pedig muffin formában készíted el, nemcsak gyorsabb, de gyerekekkel is szuper közös program lehet. Puha, fűszeres, és tökéletesen passzol egy bögre forró kakaó mellé.

Tovább a receptre: Mézeskalácsmuffin

Mézeskalácsmuffin

Mézeskalácsmuffin (Fotó: Rosanics Petra/Nosalty)

2. Egyszerű, de ünnepi: a hétköznapok ízei karácsonyra hangolva

Zöldségleves grízgaluskával

A zöldségleves grízgaluskával az egyik legkedvesebb, legegyszerűbb leves, amit gyerekkorunkból ismerünk. A friss zöldségek és a puha galuska együtt igazi lélekmelengető fogást alkotnak.

Tovább a receptre: Zöldségleves grízgaluskával 

Zöldséges daragaluska leves

Zöldséges daragaluska leves (Fotó: Nosalty Ételfotó)

Mustáros csirkecomb

A mustár pikáns íze tökéletesen feldobja a csirkecombot, amit sütőben ropogósra pirítva igazi ünnepi fogássá varázsolhatunk. Kevés hozzávalóval is nagyot lehet alkotni – ez a recept ennek az élő példája.

Tovább a receptre: Mustáros-fokhagymás csirkecomb

Mustáros csirkecomb

Mustáros csirkecombok serpenyőben (Fotó: Nosalty Ételfotó)

Almás pite

Az almás pite az a sütemény, amitől mindenki megnyugszik. Illatos fahéj, puha alma, omlós tészta – egy szelet ebből, és máris otthonosabb lesz az ünnep.

Tovább a receptre: Almás pite 

Almás pite

Fotó: Nosalty Ételfotó

3. Modern csavarokkal: klasszikus alapanyagok újragondolva

Sütőtökkrémleves

A sütőtökkrémleves nemcsak színében, de ízében is ünnepi. Krémes, édes, fűszeres – egy igazi őszi-téli kedvenc, amit karácsonykor is bátran tálalhatunk.

Tovább a receptre: Sütőtökkrémleves 

Sütőtökkrémleves

Fotó: Nosalty Ételfotó

Gombás rizottó

A rizottó olaszos hangulatot hoz az ünnepi asztalra, de a gombás verzióval megmaradunk a magyaros ízvilágnál. Krémes, laktató, és még vegetáriánus vendégeknek is tökéletes választás.

Tovább a receptre: Gombás rizottó 

Gombás rizottó

Fotó: Nosalty Ételfotó

Diós bejgli

A bejgli nélkül nincs karácsony – és a diós verzió az egyik legnépszerűbb. Ha jól sikerül a tészta, és nem reped meg, igazi büszkeség lehet az ünnepi asztalon.

Tovább a receptre: Diós bejgli 

Diós bejgli

Fotó: Nosalty Ételfotó

Címlapfotó: Unsplash

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top