Az ünnepek alatt mindenki szeret nagyvonalúan főzni, hiszen a karácsonyi asztal a bőség szimbóluma. De a sok finomság után gyakran maradnak fél adagok, szeletek, tálakban felejtett saláták. Kidobni kár, mert ezekből fantasztikus új fogásokat varázsolhatsz némi kreatív maradékmentéssel! Nemcsak pénzt spórolsz, hanem a környezetet is óvod, és még a család is örülni fog az új ízeknek. Íme öt kreatív ötlet, amivel a maradékokból új kedvenceket készíthetsz.
1. Rakott ünnepi csoda: a maradékok királynője
Ha maradt sült hús, krumplipüré és egy kis zöldség, ne hagyd veszni! Egy rakott ételhez tökéletesek. Fogj egy tűzálló tálat, alulra jöhet a hús szeletelve, rá a krumplipüré, majd a zöldségek. Készíts egy tejfölös-tojásos keveréket, öntsd rá, szórd meg reszelt sajttal, és süsd ropogósra. Ez az étel nemcsak mutatós, hanem laktató is, és senki nem mondja meg, hogy tegnapi maradékból készült.
2. Bejgli-trüffel: a desszert új élete
A bejgli maradékát sokan nem tudják hova tenni, pedig igazi kincs! Morzsold össze, keverd mascarponéval vagy krémsajttal, formázz belőle golyókat, és hempergesd kakaóba, darált dióba vagy kókuszreszelékbe. Ha van otthon étcsoki, olvaszd meg, és vond be vele a golyókat. Így egy elegáns, vendégváró desszertet kapsz, ami nem is emlékeztet a tegnapi sütire.
3. Ünnepi leves újragondolva: gyors raguk és tészták
A húslevesből maradt főtt hús sokszor a hűtőben/kukában végzi, pedig rengeteg lehetőség van benne. Készíthetsz belőle pikáns ragut: aprítsd fel, pirítsd meg egy kis hagymával, adj hozzá szójaszószt, kevés tejszínt, és tálald tésztával vagy rizzsel. Ha maradt zöldség is, mehet bele, így egy teljesen új, fűszeres fogást kapsz, ami felrázza az ünnepi ízeket.
4. Saláták második élete: szendvicskrém pillanatok alatt
A franciasaláta vagy majonézes krumpli sokszor megmarad, és másnap már nem olyan vonzó. De turmixold össze, adj hozzá egy kevés mustárt, friss zöldfűszereket, és máris kész egy ínycsiklandó szendvicskrém. Kend friss kenyérre, tegyél rá pár szelet sonkát vagy sajtot, és kész a gyors vacsora. Nulla pazarlás, maximális íz!
5. Fagyasztás okosan: a januári megmentő
Ha már nincs kedved újabb kreatív ötletekhez, a maradék húsokat, szószokat és akár süteményeket is nyugodtan fagyaszd le. Januárban, amikor nincs kedved főzni, hálás leszel érte. Csak címkézd fel, hogy tudd, mi van a csomagban, és pár hét múlva újra élvezheted az ünnepi ízeket.
6. Karácsonyi pizza: gyors és trendi
A maradék sonka, sajt, sült hús és zöldség tökéletes feltét egy házi pizzához. Vegyél kész pizzatésztát (vagy készíts gyorsan), kend meg paradicsomszósszal, pakold rá a maradékokat, szórd meg sajttal, és süsd ropogósra. A gyerekek imádni fogják, és garantáltan nem marad egy szelet sem!
7. Édes kenyérpuding: a sütemények megmentője
Ha maradt kalács, kuglóf vagy akár bejgli, készíts belőle mennyei kenyérpudingot! Vágd fel a süteményeket, locsold meg vaníliás-tejes-tojásos keverékkel, szórd meg mazsolával, dióval, és süsd aranybarnára. Egy kis vaníliasodóval vagy fagylalttal tálalva igazi ünnepi desszert lesz belőle.

Fotó: Getty Images
A maradékmentés nemcsak pénztárcabarát, hanem környezetkímélő is. Az ünnepek után így nem a kukában végzi a szeretettel készített étel, hanem új formában kerül az asztalra. Ez a hozzáállás nemcsak praktikus, hanem fenntartható is, és a gyerekeknek is jó példa.