nlc.hu
Életmód
Erdõk-mezõk patikája

Erdõk-mezõk patikája

A gyógynövények gyûjtése felkészültséget és tapasztalatot igényel. Kellõ ismeretek vagy szakember segítsége nélkül nem is ajánlatos hozzáfogni. A népi gyógyászatban használatos herbatikumok egy része mindazonáltal egészen hétköznapi, közismert növényekbõl készül.

A leghétköznapibb gyógynövények közé tartozik a lándzsás útifű, amely majd mindenütt megél, ahol gyep található. Párhuzamos erezetű, lándzsa alakú leveleinek drogja többek közt C-vitamint, cseranyagokat, cukrokat és különféle enzimeket tartalmaz. A népi orvoslásban igen közismertnek és közkedveltnek számított, már csak azért is, mert a mezőn dolgozó embereknek mindig kéznél volt. Ha sérülés ért valakit, csak leszakított egy levelet, jól megtörte, megköpködte, és a sebre borította. Használták feltört lábra, darázs- vagy méhcsípés, sőt kutyaharapás és kígyómarás esetén is.  Hatékonynak bizonyult mind fertőtlenítőként, mind fájdalomcsillapítóként. Nyálkaoldó, köhögéscsillapító, baktériumölő hatása teaként, szirupként érvényesül, a légzőszervi megbetegedések kiváló ellenszere.

Mi több: vértisztítóként, valamint hólyagbántalmak természetes orvosságaként szintúgy megállja a helyét.

A jellegzetes illatú kamillát a régi egyiptomiak olyan nagyra tartották, hogy egyenesen a fényes napisten virágjaként tekintettek rá. Olajával fáradt és fájdalmasan sajgó végtagjaikat kezelték. A fészkes virágzatúak családjába tartozó növény drogja nyugtató, görcsoldó, kiváló gyomorerősítő, valamint gyulladáscsökkentő hatású. Felhasználási lehetősége igen sokrétű: alkalmazható teaként, szemborogatásként, toroköblítőként, haj- és bőrápolóként, inhalálóként, ülőfürdőként. Kíméletessége miatt kisgyermekeknek is javallható. A természetgyógyászok szerint, ha valamilyen bosszúság ér, egy bögre kamillatea máris old a bennünk kialakult stresszen. Szépségápolónak sem utolsó: a hetenként alkalmazott kamillás arclemosástól bőrünk friss és üde marad. Virágját májustól augusztusig gyűjthetjük, lehetőleg délidőben.





Tipp!
E hónaptól a szezon végéig háromnapos gyógynövénygyűjtő túrák indulnak Bükkszentkereszten. A füves ember, Szabó György segítségével ismerkedhetünk meg a gyógynövények gyűjtésének és alkalmazásának tudományával.
• Információ, jelentkezés » 
A fekete bodza virágzatának szedése szintén e hónaptól esedékes. A fa vagy cserje formájában egyaránt fellelhető növényt nem szabad összetéveszteni a gyalogbodzával, amely legfeljebb egyméteresre nő. A bodzavirág forrázata nagy megkönnyebbülést hozhat fülfájáskor vagy rekedtség esetén, amennyiben problémás testrészünket a hagyományos módon gőzöljük vele. A gyümölcséből készített lekvár és szörp igen ízletes, ugyanakkor hasznos a szervezetnek. Áldásos ellenszere a köszvénynek, az idegzsábának. Ilyen esetekben napi három-öt deciliter szörpöt is megihatunk. A zamatos bodzalekvár ma már szinte kuriózum, holott régen a szegények eledele volt. Eredeti, pikáns ízén túl ideális vese- és hólyagöblítő, tüdőtisztító. A palacsintatésztában kisütött édes bodzavirág-csemege is egyre közkedveltebb, ám azt már jóval kevesebben tudják, hogy a két-három centiméteres bodzahajtás szintén felhasználható. No nem éppen desszertként, hanem igen erős hashajtóként. Éppen emiatt évente legfeljebb kétszer használható. Ilyenkor egy-két csészével kell este meginni a frissen szedett bodzahajtás-forrázatból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top