nlc.hu
Gasztro

Miniolaszországi kiruccanás Budán: 5 fogás, amiért azonnal asztalt foglalsz a Giuliába

Ha mostanában gyakrabban álmodozol római trattoriákról, mint amennyit ténylegesen utazol, a Giulia új menüje elég jó csereüzlet: Budán ülsz le, de fejben végigjárod Olaszországot. A konyhát ma már Armando Mundaraín, A Konyhafőnök egykori győztese viszi, az étlapon pedig olyan fogások sorakoznak, amelyeknél tényleg érzed: ez nem „olaszos”, hanem nagyon is olasz – csak épp pár megjegyezhető budai csavarral.

Az új őszi–téli étlap kifejezetten arra van hangolva, hogy ne csak enni, hanem vacsorázni ülj le: barátokkal, pároddal vagy családdal, ráérősen, „még ezt is kóstoljuk meg” alapon. Mutatunk öt fogást, amiért tényleg érdemes asztalt foglalni – a végén pedig egy mini kvíz is vár, ha már olasz életérzésről van szó.

Olasz social club a budai hegyek között

A Giulia nappal könnyed, ebédelős hely, este viszont igazi social club, ahova ugyanannyira természetes beülni egy pohár borra, mint egy többfogásos vacsorára. A mostani berendezés kifejezetten a hidegebb hónapokra szól: melegebb fények, sok textúra (fa, textil, bőr, kerámia), gyertyák, szorosan rakott asztalok – az a fajta tér, ahol nem siet senki sehová.

A konyha is ezt a hangulatot követi: nem feszes fine dining, inkább megosztós előételek, házi tészták, nagy kanállal kanalazható desszertek, egy laza, bandázós helyen. Egy budai este, ami egy kicsit Róma, egy kicsit Nápoly, egy kicsit Trieszt – csak épp nem kell hozzá repülőre ülni.

Tökéletes helyszín nem csak romantikus vacsorához, de baráti összejövetelhez is
Inkább laza, bandázós hely, mint fine dining
Pici Carbonara alla Giulia
Lasagne alla Nonna
Beef Carpaccio
10 fotó

 

Öt fogás, amiért érdemes betérned a Giuliába

1. Burrata Fritta – ropogós-lágy előétel, amire rá lehet szokni

Első ránézésre „csak” burrata. Aztán kiderül, hogy ez az egyik új ikonfogás: kívül aranybarnára sült, roppanós bunda, belül krémes, lágy sajt, ami az első vágásnál finoman szétfolyik a tányéron.

Ez az antipasti-típus az, amit még az is befal, aki amúgy „nem nagy sajtos”. Olyan, mintha a klasszikus olasz sajtélményt átültették volna street food-hangulatba – csak itt a papírpoharas kóla helyett proseccót kortyolsz mellé.

2. Giulia Carbonara – házi tészta, ismerős íz új testben

A carbonara az az étel, amin mindenki vitatkozik; a Giuliában viszont nem a vita, hanem a tészta a főszereplő. Házi tésztával készül, vastagabb, rusztikusabb formában, ami gyönyörűen megtartja a selymes szószt.

Armando hozzáállása egyszerű: a hagyomány az alap, nem a bilincs. A szósz telt, krémes, mégsem nehéz; az a fajta fogás, amitől nem gurulsz haza, de közben nagyon is megérzed, milyen jó Budán ülni – és mégis kicsit Rómában lenni.

3. Stuffed Pappardelle – paprikalekvár és kecskesajt, ahogy még nem etted

Az étlap egyik legjátékosabb pontja: töltött pappardelle, benne paprikalekvár és kecskesajt, mellé aszalt paradicsom, parmezán, friss petrezselyem.

A paprikalekvár enyhe édessége és a kecskesajt savanykás krémessége szépen összeér; egyszerre komfortkaja és kicsit fine dining-hangulat. Tipikusan az a tészta, amitől utána valószínűleg otthon is kísérletezni kezdesz – miközben pontosan tudod, hogy ezt a szintet inkább meghagyod a Giuliának.

4. Branzino al Sale – sókéregben sült tengeri sügér

A Branzino al Sale nemcsak fogás, hanem élmény is. Vastag sókéregbe zárva készül, amelyben lassan, egyenletesen párolódik – így marad olyan szaftos, ahogy azt csak étteremben kapod meg. 

Ízben is letisztult: tiszta halíz, friss fűszerek, egy kis citrus, és a textúra, ami tökéletes. Az a fajta fogás, amitől egy pillanatra elcsendesedik az asztal – mindenki csak figyel és mosolyog. A Giulia téli kínálatának egyik legszebb „második fogása”.

5. Tomahawk alla Fiorentina – kétfős, hibachi-grillen sült steak, igazi nagyvonalú második fogás

Ha nem halat választanál, akkor ez a fogás a téli menü csúcsa: egy hatalmas Tomahawk steak, amelyet kifejezetten két főre ajánlanak. Hibachi-grillen készül, fokhagymával és rozmaringgal illatosítva, kívül enyhén füstös, belül rózsaszín, szaftos – pont úgy, ahogy a toszkán trattoriákban készítik.

Ez az a fogás, amiért sokan visszajönnek – ünnepi, nagyvonalú és abszolút megosztós élményt ad.

+1 a desszert: Giulia tiramisu – klasszikus ízek, modern játék

Tiramisu nélkül nincs olasz menü – a Giulia ezt nem vitatja, inkább finoman újrakeretezi. A ház tiramisujában megvannak a klasszikus ízek (kávé, mascarpone, kakaó), de modern textúrákkal és játékos tálalással társulnak.

Nem egy szétesős, túl krémes házi tiramisut kapsz, hanem kifinomult, mégis nagyon otthonos desszertet. Az a pont, ahol jó lezárni egy estét – legyen az egy baráti vacsora, egy randis este vagy egy „csak beugrottunk” hétköznap.

Ki főz a háttérben? Armando, a séf, aki sztoriban gondolkodik

Armando Mundaraín

Armando Mundaraín

Az új étlap mögött egy Venezuelából indult, ma már nagyon is budapesti séf áll: Armando Mundaraín. Gasztronómiai tanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetem vendéglátás szakán kezdte, a nagyközönség pedig 2020-ban ismerte meg, amikor az RTL A Konyhafőnök civil évadának győztese lett. A műsor után saját, hatrészes ünnepi főzőműsort kapott, amelyben volt versenytársával, Ötves Jánossal latin-amerikai és magyar karácsonyi fogásokat főztek, miközben több rangos budapesti konyhán is dolgozott. 2025 őszén vette át a Giulia Social Club konyháját – a mostani menü pedig pontosan tükrözi ezt az utat.

Armando nemcsak séf, hanem tartalomkészítő és előadó is: a konyhában ugyanúgy figyel a sztorira, mint az ízekre. Gyerekkora óta médiaközegben mozog – édesapja producerként dolgozott –, így számára természetes, hogy egy fogásnak legyen karaktere, ritmusa, hangulata. A Giuliában ezt úgy fordítja le „tányérnyelvre”, hogy a klasszikus olasz alapelvek – egyszerűség, jó alapanyag, szenvedély – mellé mindig odatesz egy apró csavart: egy váratlan textúrát, egy játékos tálalást, egy plusz aromát. Nem elvont fine dining-fejtörőket akar gyártani, hanem olyan ételeket, amelyek mellett jól esik ott maradni még egy pohár borra.

Giulia-élmény: modern trattoria egész évben

A Giulia mára nem véletlenül lett budai törzshely: nyáron a Giulia Garden az egyik legkedveltebb olasz kerthelyiség könnyed italokkal, antipastikkal és pastákkal, mediterrán hangulattal. Télen a Giulia Social Club lép elő főszereplővé: közösségi tér, ahol vacsora, rendezvény és gasztro-kollaboráció találkozik. 

Ha most ismerkedsz velük, az új menü jó belépő: könnyű találni rajta öt fogást, amelyek közül legalább kettő rögtön kedvenccé válik – a többit pedig ráérsz legközelebb kipróbálni.

 

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top