
A tél óta tartó aszály jelentős kihívást jelentett a haltermelők számára, akik ennek ellenére összességében közepes évet zárnak idén. A termelők nem terveznek áremelést idén, így amennyiben a kereskedelmi láncok a tavalyi árréseket alkalmazzák, a családok idén is a tavalyi árszinteken juthatnak majd hozzá az ünnepi halhoz. Ez az élőponty esetében kilogrammonként 2000 forint, a szeletelt ponty esetében 4000 forint körüli árat jelent. Az afrikai harcsát filézve 4500, míg a szürke harcsát 8000 forint körüli összegért lehet majd megvásárolni – értesült az Agroinform.hu.
A portál olvasói körében korábban elvégzett felmérés szerint a családok 80 százalékában kerül hal a karácsonyi asztalra: ilyenkor a halat fogyasztók 85 százaléka pontyot, de 32 százalékuk harcsát is vásárol a karácsonyi menühöz. A halból főként – az esetek 81 százalékában – halászlé készül, de a rántott hal is nagyon népszerű (65 százalék), míg roston elkészített vagy grillezett halat a családok 15 százaléka eszik karácsonykor.
Amúgy a hazai halfogyasztás az évi 6,5-7 kilogramm/fővel kevesebb, mint harmada az EU átlagának.
Ezért ne edd meg másnap a rántott halat!
- A nyers hal – mint minden nyers élelmiszer – hordozhat szemmel nem látható szennyeződéseket. Vásárlása, tárolása és elkészítése során ezért figyelnünk kell arra, hogy az esetleges keresztszennyeződéseket megelőzzük!
- Amennyiben mirelit terméket vásároltunk, ügyeljünk arra, hogy a hűtőben olvasszuk fel, semmiképp sem fagyasszuk vissza, illetve a minőségmegőrzési idő lejáratát követően 3 hónapon belül mindenképp használjuk fel!
- Ami a kész halételek tárolását illeti: a halból készült ételt lehetőleg az elkészítése után mihamarabb fogyasszuk el, és ne tároljuk!
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images