
1. Narancsos édesburgonyapüré
Az édesburgonya már önmagában is ünnepi hangulatot áraszt, de ha narancsos ízvilággal párosítjuk, igazi karácsonyi csoda születik. Krémes, illatos, és tökéletesen passzol például egy rozmaringos sült kacsához.
Tovább a receptre: Narancsos édesburgonyapüré
2. Sült céklás rizottó
A cékla mélybordó színe és édeskés íze különleges karaktert ad ennek a rizottónak. Egy kis parmezánnal megbolondítva igazi ínyenc fogás, ami nemcsak köretként, de akár előételként is megállja a helyét.
Tovább a receptre: Sült céklás rizottó
3. Almás-diós párolt lilakáposzta
A klasszikus lilakáposzta karácsonykor szinte kötelező, de ebben a verzióban az alma és a dió teszi igazán különlegessé. Édes, savanykás, roppanós – tökéletes kísérője a sült húsoknak.
Tovább a receptre: Párolt lilakáposzta almával
4. Gránátalmás kuszkusz
Ha valami igazán friss és különleges köretet keresel, a gránátalmás kuszkusz telitalálat. A gránátalma roppanós magjai és a citromos ízvilág üdítő kontrasztot adnak a nehezebb húsételek mellé.
Tovább a receptre: Gránátalmás édes kuszkusz
5. Tejszínes sütőtökös gnocchi
A gnocchi mindig jó választás, de ha sütőtökkel és tejszínnel készítjük, akkor egy igazán ünnepi, melengető fogást kapunk. A zsálya pedig csak ráteszi a koronát.
Tovább a receptre: Sütőtökös gnocchi
6. Pirított zöldséges bulgur
Egyszerű, mégis különleges – a bulgur pirított zöldségekkel igazi színes, egészséges köret, ami jól illik akár halhoz, akár pulykához. A fűszerezésen múlik minden!
Tovább a receptre: Zöldséges bulgur cukkinivel és répával
7. Mézes sült répa
A répa sokszor háttérbe szorul, pedig mézzel és mustárral sütve igazi ünnepi köretté válik. Ropogós, édes-savanykás, és gyönyörű színfolt az ünnepi tányéron.
Tovább a receptre: Sült mézes sárgarépa
8. Zöldfűszeres polenta
A polenta nem túl gyakori vendég a magyar ünnepi asztalon, pedig zöldfűszerekkel és egy kis sajttal készítve igazán különleges köret lehet. Ropogósra sütve még izgalmasabb!
Tovább a receptre: Sült fűszeres polentarudak
9. Fokhagymás tejfölös rakott kelkáposzta
A rakott kelkáposzta nemcsak hétköznapi fogás lehet – ha tejföllel és fokhagymával készítjük, akkor egy gazdag, ízes köretet kapunk, ami jól illik a klasszikus sültekhez.
Tovább a receptre: Tejfölös rakott kelkáposzta a sütőből
10. Petrezselymes rizs
A rizs sokszor csak alibiköret, de ha dióval és friss petrezselyemmel készítjük, akkor egy illatos, roppanós, izgalmas fogás lesz belőle. Könnyű, mégis karakteres.
Tovább a receptre: Petrezselymes-tarjás rizsgolyók
Címlapkép: Kárai Dávid/nosalty