
Sörözőből legendás törzshely
Az „Apostolok”-hoz címzett söröző 1902–1903-ban nyitott meg Förster János jóvoltából, a Schmahl Henrik által tervezett, 1894-ben épült házban. Már az induláskor különleges atmoszférát teremtett: félhomályos boxok, a fülkék fölött megjelenő apostolfejek, és egy szigorú, de mosolyra fakasztó házirend fogadta a vendégeket:
„Csend és józanság. Nyitva reggel 9-től este fél n-ig.”
A századforduló Budapestjén a sörivás polgári privilégium volt, a város éttermei pedig versengtek a nagy sörgyárak kegyeiért. Az Apostolok exkluzív szerződést kötött a Pilseni sörgyárral, később pedig olyan különlegességeket csapoltak itt, mint a Löwenbräu vagy a Szent Benno – utóbbit akkoriban az egész országban csak ebben a sörözőben lehetett megkóstolni.
Az igazi aranykor az 1920–30-as évekre esett. Krúdy Gyula írásaiban is megörökítette a hely szellemét: a hűvös bolthajtások alatt, a tizenkét apostol fülkéiben „még azok is sört ittak, akik máskor soha nem szokták ezt tenni”. Az Apostolok így lett egyszerre irodalmi háttér és nagyon is valóságos törzshely.
Íme, az Apostolok Étterem:




Műemléki enteriőr, eredeti részletekkel
A ma ismert vendégtér az 1913-as átépítés során nyerte el formáját. Gattaringer Oszkár bútortervei, Bartolfy János fafaragásai, Schillinger Vilmos burkolatai és Szabó Kálmán mozaikjai ma is láthatók – nem reprodukciók, hanem gondosan megőrzött, eredeti munkák. Nem véletlen, hogy az étterem 1973 óta műemléki védettséget élvez.
Aki belép, ma is ugyanazokat a boltíveket, faoszlopokat és ikonikus apostolfejes fülkéket látja, amelyek generációk óta hozzátartoznak a hely hangulatához. Az újranyitásnál nem „átalakítani”, hanem visszahozni akarták azt a miliőt, amelytől az Apostolok igazi budapesti legendává vált.
Klasszikus magyar konyha, mai kényelemmel
Az újra megnyitott Apostolok Étterem a régi szellemiséget modern vendéglátással kombinálja. A belső tér történelmi díszleteit üvegfalak engedik fényárba, a belvárosi terasz pedig a Kígyó utca nyüzsgését hozza közelebb. Esténként élő zene szól, de a hely továbbra sem harsány, inkább elegánsan nosztalgikus.
Az étlap a magyar konyha klasszikusaira épül, olyan fogásokkal, amelyek évtizedek óta összeforrtak a ház nevével: gulyásleves, roston sült kacsamáj kakukkfüves rosé körtével és pirított vajas kaláccsal, marhapörkölt sztrapacskával, somlói galuska. Nem „újragondolt”, hanem gondosan elkészített, tisztelettel kezelt klasszikusok kerülnek az asztalra.
Nézni is élmény, ott ülni időutazás
Az Apostolok ma egyszerre lehet turistacélpont, randihely, családi ünnepek színtere vagy egy késő esti gulyás és egy pohár bor helyszíne. Aki csak nézelődni tér be, a historikus enteriőr miatt már ezért is hálás lehet; aki leül egy vacsorára, könnyen úgy érzi, mintha egy kicsit visszacsúszott volna az időben – úgy, hogy közben minden kényelme a jelenben marad.
Fotók: Apostolok Étterem