Gasztro

Elismerésre vágysz? Készíts tisztességes somlói galuskát!

Háromféle piskóta, szirup, krém és csokiöntet. 17 tojás, egy egész nap munka, és mégis megéri az eredeti recept szerint elkészíteni a somlói galuskát.

Időnként mindenki készít otthon somlói galuskát. Már hogyne készítene, amikor egyszerű és finom: mi kell bele? Piskóta, vaníliakrém, csokiöntet, dió, tejszínhab. Aztán, időnként elkeveredünk egy jó cukrászdába, ahol somlóit kérünk, és ha szerencsénk van, és tényleg ad magára az a cukrászda, akkor úgy csapódik hirtelen az agyunkba a megvilágosodás, mint egy meteor: ez valami egészen más, mint amit otthon umbuldálunk össze egy esős vasárnap délután, bolti babapiskótából és vaníliás pudingporból.

Bizony, más. Rendes somlói galuskának nem is áll neki gyakran az ember, mivel – hogy is mondjam finoman, hogy ne elvegyem tőle a kedveteket, hanem éppen ellenkezőleg: úgy akarjátok a végén, mint egy falat… somlóit, de a tisztességes fajtát – szóval kimondottan erőforrás-igényes süteményről beszélünk. Egy nap és 17 tojás, ennyi kellett hozzá, a többi meg már igazán gyerekjáték.

A rendes somlói galuska komoly kihívás

A somlóinak, házi körülmények között nem lehet csak úgy nekiállni és lenyomni, mint egy planking challenge-et, majd menni a dolgunkra, hanem kisebb-nagyobb megszakításokkal, egész nap csinálja az ember. Szívás, de az eredmény kárpótol. Arról van szó ugyanis, hogy

háromféle piskótát kell sütni hozzá, egy simát, egy diósat és egy kakaósat.

Na most, a piskóta kényes jószág, a széltől is óvni kell. Ha csak úgy rányitod az ajtót, kinyiffan, mint egy fél kilós csivava, ami rosszkor volt rossz helyen, összeesik és vége. Sajnos nem lehet megúszni, háromszor kell piskótamasszát keverni, mert az nem úgy van, hogy egyszer megcsináljuk, háromfelé osztjuk, aztán a kész masszához hozzákeverjük a diót meg a kakaót, hanem helyettesíteni kell velük a lisztet. Szóval, háromszor nekiállunk tojást szétválasztani, habot verni, piskótamasszát odalehelni, majd mindháromszor le is dobjuk a kötényt és megyünk eltölteni az időt valami mással, mert a piskótának, ugyebár, a sütőben kell kihűlnie, ha nem akarjuk, hogy összeessen.

A rendes somlói galuska és a spórolás nem fér össze

Mire megvan a háromféle piskóta, addigra beesteledik. Persze a cukrászdában nem, mert ott több sütő is van, pont ráérnek a piskótasütéssel / kihűtéssel logisztikázni, más dolguk sincs, pontosabban ez a dolguk. Nem is véletlen, hogy a somlói nem a népi konyha remeke, hanem a Gundel étteremben találták fel, mondhatni, professzionális körülmények között. Ránk viszont ránk száll az est, mire nekiállhatunk a háromféle krémnek. Pontosabban a szirupnak, a sárgakrémnek és a csokiöntetnek, de nem keseredünk el, hanem magunk elé képzeljük a szép jövőt: a hatalmas tál somlóit.

Azt szeretném kérni, hogy ne helyettesítsétek vaníliás pudingporral a sárgakrémet!

Ha már megsütöttük a háromféle piskótát, beletettünk 12 tojást, az a másik öt már igazán nem oszt, nem szoroz, nem is tart semmivel sem tovább, viszont megvan az a jó érzésünk, hogy minőségi cuccot állítottunk elő. Világ gasztrosznobjai egyesüljetek!

Somlói galuska (A szerző fotója)

Somlói galuska (A szerző fotója)

Van tehát a háromféle piskóta, a háromféle krém, szórásnak szükség lesz még dióra és beáztatott mazsolára, eltelt egy egész nap, és még mindig nincs somlóink, hanem majd csak másnap lesz, amikor összeérnek az ízek és tálkákba galuskázzunk a sütit. Akkor ugyan még szükség lesz egy csomó tejszínhabra is, innentől kezdve viszont nyugodtan hátra dőlhetünk: a következő héten lesz sütink, és nem is akármilyen! Ami pedig az idő múlását illeti, ne aggódjunk, minél többet érik, annál finomabb lesz a somlói galuska.

A tökéletes somlói galuska receptje

Hozzávalók

A sima piskótához

  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 csipet só

A diós piskótához

  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 6 dkg darált dió
  • 2 dkg liszt
  • 1 csipet só

A kakaós piskótához

  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 4 dkg liszt

A sziruphoz

  • 1 narancs lereszelt héja és leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 9 dkg cukor
  • 0,5 dl rum
  • és annyi víz, amivel a narancslevet másfél dl-re kiegészítjük, ha szükséges

A sárgakrémhez

  • 5 tojás
  • 5 dl zsíros tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd (vagy 1 ek. vaníliakivonat vagy fél tk. vaníliaőrlemény, stb.)

A szóráshoz

  • 10 dkg mazsola
  • 0,5 rum az áztatáshoz
  • 20 dkg darált dió

A csokiöntethez

  • 2 dl víz
  • 10 dkg étcsoki
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg cukor
  • 0,5 dl rum

A tálaláshoz

  • sok-sok tejszínhab (legalább 4 dl tejszínből)
  • durvára vágott dió

Elkészítés

  1. Veszünk egy nagy levegőt és nekiállunk piskótát sütni, először, bemelegítésnek a simát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzácsorgatjuk az elhabart sárgájákat is. Kíméletesen beleforgatjuk, majd a lisztet is belekeverjük óvatosan, hogy ne törjön össze a hab.
  2. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit vagy egy tortaformát, tulajdonképpen mindegy a forma, úgyis galuskákat szaggatunk belőle a végén. Beletöltjük a masszát és betoljuk a sütőbe. 15 percig sütjük, majd elzárjuk a sütőt, várunk vagy tíz percet, utána résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját, kitámasztjuk egy fakanállal és így hagyjuk kihűlni a piskótát. Egy óra múlva kivesszük és kiborítjuk a sütit egy tálra, és beküldjük a sütőbe a következő piskótamasszát, amit ugyanúgy készítünk el, mint az elsőt, azzal a különbséggel, hogy az egyiknél a diót, a másiknál a kakaóport is hozzákeverjük a liszthez, mielőtt beleforgatnánk a tojáshabba.
  3. Amikor az összes piskótalap megvan, nekiállunk a szirupnak. A hozzávalókat egy kis lábasba tesszük, de a rumot még nem, nehogy elpárologjon az alkoholtartalma. Ha gyerek is eszik belőle, akkor viszont ez kimondott cél. Addig forraljuk, amíg sűrűsödni nem kezd, de nem kell túlzásokba esni, öt perc alatt meg is van. Közben szilikonecsettel időnként végigsimogatjuk belül az edény falát, nehogy kiüljön rá a cukor.
  4. Közben leforrázzuk és beáztatjuk a mazsolát: forró vizet öntünk rá, várunk fél percig majd leszűrjük és ráöntjük a rumot. Kivéve ha gyerek is enni fog belőle, mert akkor a rumot inkább hagyjuk, bár kár érte.
  5. Most elkészítjük a sárgakrémet. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lefagyasztjuk, a dobozra ráírjuk, hogy 5 tojás fehérje, hogy tudjuk, mennyi cukrot kell hozzáadni, amikor pavlovát vagy habcsókot gyártunk belőle egyszer. Ez mellékszál volt. A fő szál a tojások sárgájával kapcsolatos: egy kis lábasba tesszük, hozzákeverjük a cukrot és a tejet és a vaníliát (ha igazit használunk, felhasítjuk, a magokat belekaparjuk, a hüvelyből pedig vaníliás porcukrot darálunk), és kevergetés mellett, sűrűsödésig főzzük.
  6. Összeállítjuk a sütit. A sima piskótalapot visszatesszük abba a tepsibe, amiben sütöttük, a szilikonecset segítségével megkenjük bőven a szirup harmadával, majd rásimítjuk a sárgakrém felét. Megszórjuk a lecsepegtetett mazsola és a darált dió felével. Rátesszük a kakaós lapot, ezt is megkenjük a maradék szirup felével és a maradék sárgakrémmel, megszórjuk a maradék dióval és mazsolával, majd ráültetjük a diós lapot, a tetejére szirup kerül. Lefedjük folpackkal és betesszük a hűtőbe éjszakára.
  7. Másnap elkészítjük a csokiöntetet: a vízbe belekeverjük a kakaóport és a cukrot, elkezdjük melegíteni és beleolvasztjuk az apróra tördelt csokit is, a végén pedig a rumot.
  8. Tálaláskor a jelenleg félbehagyott tortának kinéző somlóiból galuskákat szaggatunk tálkákba, alaposan megpakoljuk a tetejét tejszínhabbal, csorgatunk rá csokiöntetet, megszórjuk darabolt dióval és boldogan megesszük.

Ez a mennyiség elsőre elképesztően soknak tűnik, nyugodtan hívjunk rá vendégeket. A maradék miatt ne aggódjunk, még három nap múlva is finom lesz, sőt csak egyre finomabb, ahogy összeérnek az ízek. Lényeg, hogy a tejszínhab mindig friss és üde legyen a tetején. Én a csokiöntetet mézcsorgatóba zártam, onnan adagolható a legpraktikusabban.

Piskótából azért egyszerűbb sütiket is lehet készíteni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése