Karácsonykor mindenki szeret bőségesen főzni, hiszen nincs is jobb annál, mint amikor napokig lehet rájárni a kedvenc ünnepi fogásokra. Csakhogy a december végi lakomák után előbb-utóbb ott állunk a hűtő előtt, és elkezdünk számolgatni: vajon még biztonságos megenni, vagy már ideje a fagyasztóba költöztetni, esetleg végleg búcsút venni a megmaradt ételtől?
Hogy ne kelljen találgatni, összeszedtük, meddig tartható el biztonságosan a leggyakrabban készített karácsonyi ételek többsége, és hány nap után érdemes lefagyasztani őket.
Eddig áll el a hűtőben a karácsonyi menü
1. Halászlé
A halászlé hamar romló étel, így legfeljebb 2–3 napig tartható a hűtőben, jól lezárt dobozban. Ha a biztonságra és praktikumra törekszel, akkor fagyaszd le még frissen, adagonként, de legkésőbb a második napon, mert a halfélék gyorsabban veszítik el minőségüket. A fagyasztóban 3 hónapig gond nélkül eláll.
2. Harcsapörkölt
A harcsapörkölt ugyan strapabíróbb, de hal- és paprikatartalma miatt ez is érzékeny étel. 3 napig biztonságos a hűtőben, utána irány a fagyasztó. Ha tejfölösen, harcsapaprikás formájában szereted, érdemes adagonként hozzáadnod a tejfölt, mert a fagyasztást a tejtermékek nem viselik jól. A pörkölt azonban fagyasztva kb. 2–3 hónapig megőrzi ízét és az állagát.

Meddig áll el a bejgli, a halászlé, a töltött káposzta és a többi karácsonyi étel? (Fotó: GettyImages)
3. Töltött káposzta
Az ünnepi ételek királynője szerencsére nagyon jól bírja a hűtőben, akár 5 napig is eláll. Sőt a legtöbben tudják: másnap, harmadnap még finomabb is. Fagyasztani is kiválóan lehet, 6 hónapig is gond nélkül tárolható.
4. Sült húsok
A karácsonyi menüben szinte biztosan van valamilyen sült: csirke, pulyka, kacsa, sertés vagy marha. Hűtőben tárolva 3–4 napig biztonságos fogyasztani. Fagyasztóban pedig 2–4 hónapig érdemes tárolni, húsfajtától függően. A csirke, kacsa és pulyka 3-4 hónapig, a sertés 2-3 hónapig, a marha pedig akár 4-6 hónapig is jól őrzi meg ízét és textúráját sütve a fagyasztóban.
5. Bejgli
A diós és mákos bejgli hosszú életű, de a töltelék nedvességtartalma miatt 1 hétig ideális csak a hűtés nélküli fogyasztása. Ha szeretnél előre gondolkodni, szeletelve fagyaszd, így 3 hónapig is pazar marad, felengedés után pedig olyan, mintha frissen sült volna.
6. Zserbó
A zserbó hálás sütemény, mert hűvös helyen akár 7–10 napig is eltartható, sőt, sokak szerint idővel csak jobb lesz. Fagyasztva sincs vele gond: 3–4 hónapig is tökéletesen eláll.
7. Flódni
A tömött, gazdag flódni már érzékenyebb, mert a sok réteg és a lekvár hamarabb romláshoz vezethet. 5 napig biztonságos fogyasztani hűtőben, jól lezárva. Ha marad belőle, fagyaszd le nyugodtan: 2–3 hónapig megőrzi a minőségét.
8. Kókuszgolyó
Hűtőben tárolva 4–5 napig bátran fogyasztható, légmentesen zárva. Ha többet készítettél, mint amennyi elfogyna, jó hír, hogy a kókuszgolyó is jól tűri a fagyasztást, és 2 hónapig is tökéletes marad.