Szabadidő

Csinos Pajzs

Közel nyolcvan éves késéssel jutott el hozzánk magyar nyelven Frank B. Linderman interjú-sorozata, amit a varjú indiánok orvosságos asszonyával, Csinos Pajzzsal 1930 körül készített.






Jómagam csak három, az előző évtizedekben megjelent kötetről tudok rajta kívül, amelyek az Észak-amerikai indiánok életét „belülről” – azaz reálisan, tehát misztifikálás, vagy romantika nélkül igyekeztek bemutatni. Ilyen a sikeresen megfilmesített Kis Nagy Ember (Thomas L. Berger, 1964.), a Sánta Őz, a sziú indián sámán (John Fire Lame Deer és Richard Erdoes közös műve), illetve az Ishi, az utolsó vadember (Theodora Kroeber).

Csinos Pajzs bemutatása annyiban különbözik tőlük, hogy ezúttal az indián világban erősen visszahúzódó, „szégyenlős alaptermészetű” nők egyike bátorodott fel és mesélt az (akkor már csak emlékeiben élő) indián hétköznapokról. Ami ténylegesen a születéstől a halálig minden élethelyzetre kiterjed, jóllehet a bölényvadászat és a lakoták elleni szüntelen harcok nem számítottak női teendőnek. Annál inkább a növényi eredetű élelmiszerek begyűjtése és feldolgozása, az állatbőrök kikészítése, a ruhák elkészítése, a sátorvarrás, a mokaszinkészítés, a gyakori költözések lebonyolítása, és természetesen a gyermekekkel való szüntelen törődés is. Különösen érdekessé teszi mindezt, hogy a mesélő kislánykori emlékeibe szőve adja tovább ismereteit. Az indián közösségek akkor még lényegében a fehérektől független éltek. Kiemelendő fontosságú, hogy Linderman hangsúlyt adott az ember és természet bensőséges viszonyát megjelenítő indián életérzések, álmok, meseszerű történetek szerepeltetésének is. A kívülálló mai ember számára ezek a leginkább tanulságos részletek. 





Frank B. Linderman (1869–1938) volt trapper, vadász és cowboy, és éveket töltött az észak-amerikai síksági indiánok között. Több könyvet írt a flethed, a feketelábú és a varjú indián törzsekről.
Elbeszéléseiből a múltra hűen emlékező, és az unokái jövőjéért aggódó nagymama kedves portréja rajzolódik ki. A könnyed stílusban íródott könyv lebilincselő portré és néprajz is egyben. Izgalmas betekintést enged a síksági indián asszonyok hajdanvolt életébe.
A kötetet az indián élet mozzanatait bemutató rajzok díszítik – sajnos szerzőjük megnevezése nélkül. Mindezekkel együtt tanulságos, olykor megrázó élményt nyújtó olvasmány.


Szerző: Frank B. Linderman

A könyv címe: Csinos Pajzs – A varjú indiánok orvosságos asszonya 

Ára: 2.170 Ft

Kiadó: Tercium Könyvkiadó »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top