Szépüljünk

Kapszulába zárt szépség

Egyre több „szépségvitamin” található a piacon, melyek gyönyörû bõrt, egészségtõl fénylõ hajat és törhetetlen körmöket ígérnek. Valójában mit tartalmaznak ezek a kapszulák, és mennyire ártalmasak?





Szinte már alaptörvény, hogy bőrünket belülről kell táplálni elsősorban, hiszen  hiába a legjobb, legdrágább kozmetikum, ha a szervezet nem kapja meg belülről is, amire szüksége van, akkor bizony elmarad a kívánt eredmény. Épp ezért a gyártók, nagy üzletet látva a nők „szépségvitaminok” iránti igényében, megalkották a “csodaszereket”, mi pedig a gyors szépülés reményében bugzón fogyasztjuk a kapszulákat, nem törődve azzal, hogy mit is tartalmaznak valójában.

Tucatnyi „szépségvitamin” összetételét vizsgáltunk meg, utánajártunk, hogy az egyes vitaminok, ásványi anyagok hiánya milyen hatással van bőrünkre, hajunkra. Megkérdeztük, hogy mennyi a szükséges mennyiség egy felnőtt nő számára, és ez természetes úton hogyan pótolható. A „szépségvitaminok” ugyanis általában nem tesznek többet, mint



biztosítják a szépség szempontjából legfontosabb vitaminokat, ásványi anyagokat és mikrotápanyagokat, melyeket egészséges és változatos táplálkozás mellett az ételekből is nyerhetünk.

E-vitamin
A legtöbb szépségvitaminban megtalálható antioxidáns hatású anyag védi a sejthártya épségét, gátolja a bőr öregedését.
Egy felnőtt nőnek napi 12 milligramm E-vitaminra van szüksége. A legjobb természetes E-vitamin források a különböző növényi olajok (napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- és kukoricaolaj), gabonacsírák és a zöld növények.








 A tesztünk során megvizsgált szépségvitaminok

• Béres Szépségvitamin kapszula (1520Ft)
• Biovanne (2530 Ft)
• Dermipsor Szépségvarázs tabletta (3990 Ft)
• Evelle (60 db) 12 690 Ft
• Forcapil (3240 Ft)
• Imedeen kapszula (60 db) 15 073 Ft
• Juvamine Szépség Vitamin (45 db) 1690 Ft
• Magic Caps ránctalanító kapszula (30 db) 1280 Ft
• Mercz szépségvitamin (3240 Ft)
• Ocea lift hidratáló, öregedésgátló kapszula (60 db) 6690 Ft
• Revalid (30 db) 1680 Ft
• Skinsublim bőrvarázs (30 db) 3998 Ft





Cink

Az emberi szervezetben mintegy 2-3 grammnyi cink van jelen, ennek egy része a hajban és a bőrben. Az ásványi anyag hiánya hajhullást és bőrgyulladást okozhat.
A napi szükséglet 9 milligramm, ezt húsokból, májból, hüvelyesekből és tojásból szerezhetjük meg a legkönnyebben.

B6 vitamin (piridoxin)
Nélkülözhetetlen a bőr anyagcsere folyamatainál. Hiányában kellemetlen bőrtünetekkel kell szembenéznünk.
A napi 2 milligrammot könnyen pótolhatjuk, hiszen számos élelmiszer – így a húsok, tejtermékek, száraz hüvelyesek, élesztő, barna liszt, tojássárgája – tartalmazza a vízoldékony vitamint.

Biotin (H-vitamin)
A napi szükséglet mindössze 1,6 mikrogramm, hiánya azonban sok kellemetlen problémát okoz: biotin nélkül bőrgyulladás lép fel, gyakori a szőrzet kihullása, és az ajkak gyulladásos megbetegedése is.
Májjal, paradicsommal, élesztővel vihetjük be legkönnyebben a szervezetbe. Érdekesség, hogy a tojássárgája jelentős mennyiségben tartalmaz biotint, egy – a tojásfehérjében található  – anyag gátolja a felszívódását. Szerencsére e kedvezőtlen hatást a tojás főzése vagy sütése megszünteti.





C-vitamin

A szépség szempontjából a bőr feszességéért is felelős kollagénfehérje szintézisében játszott szerepe, és a bőröregedés gátlásához elengedhetetlen antioxidáns hatása a legfontosabb.
A szükséges vitaminmennyiséget – mely a C-vitamin esetében a legnagyobb (60 milligramm) –, természetes úton citrusfélékkel, paradicsommal, paprikából, káposztával, salátafélékkel szerezhetjük meg. Fogyasszuk ezeket frissen és nyersen, hiszen a C-vitamin hő és oxigén hatására könnyen elbomlik.

B2-vitamin (riboflavin)
Nélkülözhetetlen a sejtlégzéshez. Hiányában a bőrön vöröses, hámló területek, zsíros faggyúval telt szőrtüszők jelenhetnek meg. Nem elhanyagolható a méregtelenítésben és a zsírsejtek lebontásában játszott szerepe sem.
Leggazdagabb forrásaink, melyekből fedezhetjük a szükséges 1,5 milligrammot, a tej és tejtermékek, zöldség- és főzelékfélék, húsok, máj, vese és a tojás.





A-vitamin (retinol)

Hámvédő vitaminnak is nevezik. Hiányában bőrelváltozások léphetnek fel, a szőrtüszők környékén megvastagodhat a bőr, fokozódik a hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon.
A napi 800 mikrogrammnyi mennyiséget belsőségekből, tojássárgájából, tejből és tejtermékekből, valamint tengeri halakból fedezhetjük a legkönnyebben.

Béta-karotin
A kapszulák kedvelt hatóanyagát szervezetünk szükség szerint A-vitaminná alakítja át. Béta-karotint minden színes gyümölcsben, de elsősorban a sárga és piros színűekben találunk.

A fenti, a kapszulákban leggyakrabban előforduló vitaminokon, ásványi anyagokon túl sok készítmény tartalmaz vasat, rezet, szelént, B1-, B5- és B12-vitamint.

Bár a pirulák összetételében sok a hasonlóság, a legtöbben találunk egy-két olyan hatóanyagot, ami megkülönbözteti a többitől. Nem könnyű hát a választás. Rögtönzött közvéleménykutatásunk alapján a vizsgált szerek közül mi ezeket ajánljuk legjobb szívvel:





• Haj- és körömproblémákra: Mercz szépségvitamin (3240 Ft), Forcapil (3240 Ft), Biovanne (2530 Ft)

• Bőrproblémákra: Dermipsor Szépségvarázs tabletta (3990 Ft), Béres Szépségvitamin kapszula (1520Ft)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top