nlc.hu
Életmód
Zavar az emésztésben, avagy hogyan kerüljük el a karácsonyi túlkapásokat?

Zavar az emésztésben, avagy hogyan kerüljük el a karácsonyi túlkapásokat?

Hamarosan itt az advent és igen gyorsan közeledik a karácsony, vele együtt az ünnepi lakomák ideje. A rokonlátogatások és a kényelmes semmittevés alatt kontroll nélkül tömjük magunkat. Sokat és nehezet eszünk.

Ám ez az önfeledt dőzsölés könnyen emésztési panaszokat okozhat: enyhébb esetben gyomorfájás, gyomorégés, puffadás vagy felfúvódás lehet a féktelen evészet „jutalma”, súlyosabb esetben pedig epegörcsöt, epekövet is kaphatunk.
Márpedig a karácsonyi ünnep és az újévi vigasság között éppen az hiányzik a legkevésbé, hogy félrevonulva, ágynyugalomban, krumplidiétán tengessük az év utolsó, ámde legszebb napjait. A túlzott evészet-ivászat elkerülésére csokorba szedtünk néhány túlélési javaslatot.





Első mumus: gyomorrontás

Tünetei:
gyomorfájás, amit gyakran fejfájás, szédülés és rossz közérzet kísér.
Megelőzése: A mértékletesség, amit a vendégjárás alatt nem könnyű betartani. Együnk minden fogásból – de próbáljuk elkerülni a teltség (pláne a „majd kidurranok”) érzetét, vagyis vegyünk az ünnepi fogásból többször, de keveset. A kényelmesség, vagyis ne siessünk a vacsora elfogyasztásával. Vegyünk példát a mediterrán emberekről, akiknél nemcsak az ünnepi, de a hétköznapi vacsorák is ráérősen kényelmesek, órákon át tartanak: a terített asztal mellett hajnalig tartó beszélgetések zajlanak a barátokkal, családtagokkal, miközben le-lecsúszik néhány falat és egy-két pohár bor is. Legyünk alaposak: minden egyes ételt jól rágjunk meg, hiszen az emésztés már a szájban kezdődik. Így a teltség érzete is később jelentkezik.
Kezelése: Ha már „elkaptuk”, akkor a diétázás elkerülhetetlen. A gyomornak legalább egy napig koplalnia kell. Együnk pirítóst vagy héjában főtt krumplit, sárgarépát és igyunk citromos teát vagy gyógynövényből készült teát, bőségesen. A gyógytea erősíti a gyomrot, a gyomor nyálkahártyáját, mivel a gyógynövények többsége keserű alapanyagú, a bennük levő cserzőanyag gyulladásgátló és fájdalomcsillapító. Hatásos teakeverék: kakukkfű-apróbojtorján-citromfű-ezerjófű.

Második mumus: felfúvódás, puffadás

Tünetei:
Gázképződés révén hamar eltelítődik a szervezet, ugyanakkor előfordulhat étvágytalanság, hányinger, szédülés és rossz közérzet is. Gyakori, hogy a gyomorszájban, a bordák alatt szúró, feszítő fájdalom keletkezik, a gyomor megkeményedik, felpuffad.
Megelőzése: Változatos, rendszeres étkezés. Hatásos teltségérzetre a gyömbér illóolaja, megelőzésképpen pedig érdemes a salátába vagy a főétel köretébe, esetleg a vacsorát kísérő puncsba friss gyömbért reszelni. A jógagyakorlatok közül pedig a fordított testhelyzetben végzett feladatok (pl. gyertyaállás) jótékonyan hatnak a bélműködésre.
Kezelése: A gyomor és a bél működését és az emésztést jótékonyan befolyásolja néhány petrezselyemszár elrágcsálása. De a kamilla-borsmenta-köménymag-ánizsmag keverékéből készült tea szélhajtó hatása miatt enyhíti a puffadást.

Harmadik mumus: epepanaszok





Tünetei:
 A túlzó zsíros táplálkozás következtében az epehólyag összehúzódik, melyet erős görcsös fájdalom, hányinger, hányás kísérhet. Ez később, súlyosabb esetekben epekövességhez, epehólyag-gyulladáshoz, epeútgyulladáshoz, epeút-elzáródáshoz stb. vezethet.
Megelőzése: A kellemetlen epepanaszok elkerülésében figyelembe kell venni azt, hogy az epehólyag naponta kétszer ürüljön ki. Mivel egy-egy étkezés után ehhez legalább hatórányi idő szükséges, érdemes a reggeli és déli órákban többet enni, este pedig csipegetve keveset. Persze az sem mindegy, hogy mit eszünk: aki hajlamos epebántalmakra, az lehetőleg kerülje az olajos magvakat és fogyasszon keserű ízű ételeket, mivel ez elősegíti az epe kiürülését. Ízesítse salátáját endíviával, cikóriával, articsókával, fűszerezzen rozmaringgal és kurkumával. Összességében elmondható, hogy az epepanaszok megelőzhetők gyakori (legalább napi öt), kis mennyiségű étkezéssel, zsírszegény, cukorszegény, de rostban gazdag táplálkozással.
Kezelése: Epehólyag gyulladásakor igyunk bőségesen gyógynövényekből készült teát: a gyermekláncfű, apróbojtorján, körömvirág, cickafarkfű és málnalevél főzete gyulladásgátló, a vérehullófecskefű-tea viszont fájdalomcsillapító és antibakteriális hatású. Érdemes néhány napig diétázni, zsírszegény ételeket fogyasztani és napjában többször keveset enni. A patikákban kapható sós ízű Salvus vizet pedig kifejezetten epe- és gyomorbántalmakra ajánlják.

A túlkapások elkerülésére – praktikus útmutató

• Ízesítsük az ünnepi vacsorát keserű anyagokkal, fűszerekkel, mivel ezek segítik az emésztőnedvek kiválasztását és karbantartják a tápanyagcserénket. Az üröm, a rozmaring (mindkettő a pulyka fűszerezésére), a kömény (a párolt káposzta ízesítésére) emészthetővé teszi a nehéz ételeket, az alma, az almaecet pótolja a hiányzó gyomorsavat és serkenti a zsíremésztést, segíti szervezetünk fehérjefeldolgozását. Kínáljunk sült almát vagy almakompótot pulyka-, kacsa- vagy libasülthöz, almaecettel pedig a párolt káposztát ízesíthetjük. De ne feledkezzünk meg a gyömbér, a majoránna és a tárkony használatáról sem!
• Sétáljunk minél gyakrabban: könnyebben zajlik az emésztés, ha a nagy lakomák után járunk egyet a friss levegőn, a gyaloglás ugyanis serkenti a bélműködést is. Látogassuk meg a felállított betlehemet, és ha van rá mód, szánkózzunk, hógolyózzunk.
• Elalvás, lefekvés előtt 2-3 órával már ne együnk semmit. A telt gyomor még álmatlanságot is okozhat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top