nlc.hu
Baba
Kellemeset a hasznossal

Kellemeset a hasznossal

Az önképzés olyan, mint a fogyókúra: halogatjuk az elkezdését, aztán amikor hozzáfogunk, még élvezzük is.





A sorozat előző részében arról olvashattunk, hogy az otthoni babázós évek alatt is sokat tehetünk azért, hogy később minél könnyebben és sikeresebben térhessünk vissza munkahelyünkre. Az önképzést bármikor elkezdhetjük, de minél előbb, annál jobb. Olvassuk végig a cikket, s máris megtettük a sikerhez vezető első lépést.

Személyre szabottan
Ne törekedjünk az elérhetetlenre: olyan képzést vállaljunk, amely belefér az időnkbe és (néhány nehéz pillanatot kivéve) SZÍVESEN CSINÁLJUK VÉGIG. Bármibe vágunk bele, ha örömmel tesszük, mindenkinek használunk vele. Elsősorban magunknak, de a kiegyensúlyozottabb anyukával a férj és a gyerekek is csak nyerhetnek.

Különféle igények és lehetőségek
Kimozdulni: ha „csak” ez a célunk, a tűzzománckészítéstől az elsősegély-tanfolyamon át a filozófiai tanulmányokig szinte bármilyen kedvünkre való képzést választhatunk.
Továbbképzés: ha a gyes után szeretnénk ismét elhelyezkedni saját szakmánkban, növelhetjük esélyünket, ha frissen tartjuk tudásunkat, és továbbképezzük magunkat.
Új szakma: elengedhetetlen, ha szeretnénk, vagy kénytelenek vagyunk új terület után nézni.
Rengeteg szakképzési forma és tanfolyam létezik: a teljes lista a www.frkp.hu weboldalon tekinthető meg, illetve az eligazodásban segítenek a munkaügyi kirendeltségek, a civil szervezetek és az Oktatási Minisztérium ügyfélszolgálata.
Vállalkozóvá válás: mielőtt hozzáfognánk saját cégünk alapításához, keressünk fel olyan szervezeteket (például a SEED Alapítványt), amelyek segítséget nyújtanak az indulás előtt.
Valami mást tanulni: ha érdekel minket egy terület, itt a jó alkalom, hogy megismerkedjünk vele, hisz ha vége a gyesnek, akkor nyugdíjaskorunk előtt már aligha lesz máskor lehetőségünk, mondjuk, népi kismesterségeket vagy épp országismeretet tanulni. Tudásunk később még jól jöhet: tarthatunk például kézműves játszóházat, vagy foglalkozhatunk vendéglátással, idegenvezetéssel.








Mindig az egyéni a legjobb megoldás






Bilics Gabriella
Gyermeke: Márk, 17 hónapos
Márk születése előtt pénztáros-eladóként dolgoztam. Sajnos azóta kiderült, hogy nem tudnak majd visszavenni, mert időközben a cég átalakult, átvette egy másik vállalat. Még nem gondolkodtam a tanuláson, de a Csepel újságban érdekes hirdetésre bukkantam. A Fővárosi Közhasznú Foglalkoztatási Szolgálat Kht. úgy hirdette meg az Európai Unió támogatásával a „Nők újra munkába” című programot, hogy nemcsak a képzés ingyenes, hanem közben szintén ingyen és ugyanott a kisfiamra is vigyáznak, sőt, bérlettel az utazásomat is támogatják. Most számítógép-kezelőnek tanulok, élvezem a képzést, februárban fogok végezni.





Reiner Annamária

Gyermekei: Panna 5 éves múlt, Dóra 3 hónapos
Egészségügyi szakközépiskolát végeztem. Panna lányom születése után fokozatosan és részmunkaidőben álltam újra munkába, speciális műtéteknél segédkeztem. De már ekkor tudtam, hogy ez hosszú távon nem lehet megoldás, hiszen testvért is terveztünk. Úgy döntöttem, hogy kommunikációs területen próbálok diplomát szerezni. Jó volt kicsit kimozdulni, Panna pedig örült az „apaprogramnak”. A vizsgaidőszakok nehezebbek voltak, de mire Dóri megérkezett, sikeresen letettem minden vizsgámat. Már csak a szakdolgozatírás van hátra a diplomáig.





Lovas Henriett
Gyermekei: Emma 2,5 éves, Dávid 11 hónapos
Régi álmom, a lakberendezés mellett döntöttem. Imádom a színeket, a formákat, az anyagokat, egyáltalán nem esett nehezemre a tanulás. Az első terhességem elején iratkoztam be a tanfolyamra. A szüléshez közel eső vizsgát kihagytam májusban, de szeptembertől folytattam a kétéves képzést. A záróvizsgán már ismét terhes voltam, négy hónapos. A kislányomra szeretett nagyija vigyázott, amíg iskolában voltam. Nem tervezem, hogy valaha is lakberendezőként fogok dolgozni, de mindenképpen érdemes volt belevágni: itthon és baráti körünkben is kamatoztatom új tudásomat.



Diploma ingyen
Még mindig csak kevesen tudják, hogy a gyermekek utáni ellátásokban részesülők számára (így az apák számára is!) az állami felsőoktatás minden formája – így az amúgy költségtérítéses képzés, valamint a többedik diploma megszerzése is – ingyenes. Az adott félévben akkor mentesül a szülő a költségtérítés alól, ha az oktatási időszak első napján részesül valamilyen gyermekek utáni ellátási formában, és erről megfelelő igazolást visz.
Arról, hogy milyen intézményben, milyen szakokon lehet tanulni, az aktuális, decemberben megjelenő Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban és a www.felvi.hu honlapon találunk felvilágosítást. Azonban mindenképpen ajánlatos a kiszemelt intézménynél közvetlenül is érdeklődni, főként az amúgy költségtérítéses formát választóknak. Sok helyen indítanak februárban kezdődő képzést is: lehet, hogy ilyen képzésre beiratkozva egy félévvel tovább élvezhetjük a térítésmentességet!

TIPPEK, ÖTLETEK – Mit tanuljak és hogyan?
Önismeret
Magunkról többet megtudni izgalmas dolog. A könyvesboltok és könyvtárak polcain rengeteg jó könyvet találhatunk e témában. Segítségünkre lehet a Grafológiai Intézet Főnix programja és más önismereti és önbizalom-növelő tréningek.
Nyelvek
Előnyben a kismamák: a nyelvtanulás elkezdésére, illetve a régebben megszerzett tudás továbbfejlesztésére a babázós korszak a legalkalmasabb. A módszerek sokfélék, következő cikkünkben ezeket vesszük sorra.
Informatika
Majdnem profi szintű Word- és Excel-ismereteket szerezhetünk maguk a programok és egy-egy jó oktatókönyv, netán türelmes és hozzáértő családtagjaink segítségével. Internetjártasságra szert tehetünk otthon, könyvtárban vagy akár kávézóban is.

Lengyel Zsófia karrier-tanácsadó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top