nlc.hu
Aktuális
Kilépve az ördögi körbõl

Kilépve az ördögi körbõl

A legtöbb nõ tudja, milyen kellemetlen panaszokat okoz a hólyaghurut. A szerencsésebbek csak ritkán élik át e kellemetlenségeket, ám sokak életét megkeseríti a gyakran visszatérõ gyulladás.

– A nők általában azt hiszik, felfáztak, miután hideg kőre ültek, hűvös vízbe mentek, holott valójában nem felfázásról van szó – mondja dr. Tenke Péter, a Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezető főorvosa. – A betegség hátterében a következő folyamat áll: a gátkörnyéki baktériumflóra bekerül a hüvelybe, majd a húgyhólyagba is, és kialakul a hólyaggyulladás. Teljesen normális, ha egy nőnél – az anatómiai adottságok miatt – évente kétszer hólyaghurut alakul ki, ilyenkor nem is kell tenyészteni a vizeletből a baktériumokat, mert tudjuk, hogy többnyire coli a kórokozó, és azt is tudjuk, milyen kezelésre érzékeny. Ilyen esetben elegendő a rövid (egy- vagy háromnapos) kezelés, rögtön az első tünetek jelentkezését követően. A panaszok fele azonban kezelés nélkül, gyakori ivás után is megszűnik, hiszen a fokozott folyadékfogyasztás hatására gyorsabban kiürülnek a baktériumok a hólyagból.







Dr. Tenke Péter
Egyre erősebb antibiotikumok
A visszatérő hólyaghurut hátterében genetikai hajlam állhat: az érintett nők hüvelyében több helyütt megtapadhatnak a baktériumok. Ilyenkor egyéb tényezők (például a szexuális aktus, már csak azért is, mert az ondó lúgos vegyhatású, és ez „lebénítja” a normál, azaz védő hüvelyflórát) is közrejátszhatnak a hólyaghurut kialakulásában.

– Visszatérő hólyaggyulladás esetén sokszor olyan antibiotikumot rendelnek a betegnek, amely, természetesen, nem válogat: megöli a hólyagban a baktériumokat, de elpusztítja a természetes hüvelyi védőflórát is – mondja szakértőnk. – Így felborul az egyensúly, s mivel a gáttájékon normálisan is baktériumok élnek, ezek ilyenkor akadálytalanul bekerülnek a hüvelybe – ahol már nincs védőflóra –, majd tovább, a hólyagba, és ismét jelentkeznek a gyulladás tünetei. A betegek gyakran maguk szorgalmazzák, hogy komolyabb hatású antibiotikumot kapjanak, mondván: „az előző kúra nem használt”. A beteg tehát egyre erősebb antibiotikumokat kap, amelyek – természetesen – egyre inkább kiirtják a normál hüvelyflórát, így egyre kevésbé védett e terület, és szinte rögtön a kezelés befejezése után visszatér a probléma, s rossz esetben jön az újabb gyógyszerkúra… Ezt az ördögi kört időben meg kell szakítani, hiszen a visszatérő hólyaghurut akár az életminőség romlását is előidézheti, hiszen az illető esetleg depresszióba esik, vagy nem mer szexuális életet élni, nem vállalkozik utazásra, mert tart tőle – joggal –, hogy kezdődik újra a betegség, egyre erősebb tünetekkel.

Megelőzés kefirrel és áfonyával
Amennyiben a hólyaghurut rendszeresen visszatér valakinél – vagyis évente két alkalomnál többször jelentkezik –, megelőző kezelést (is) érdemes alkalmazni. Szakértőnk azt mondja, csökkentett dózisú antibiotikummal szokták kezdeni a megelőzést, tehát a kezelés ilyenkor nem a baktériumok elpusztítását célozza, hanem megakadályozza a hólyagba bekerülő kórokozók szaporodását.

– Ha valaki tudja, hogy általában szexuális aktust követően tér vissza a hólyaggyulladása, akkor a szex után tanácsos bevennie a csökkentett dózisú tablettát, és így megakadályozható a gyulladás visszatérése, ha pedig rendszerint éjszaka jelentkezik a probléma, akkor este, lefekvés előtt érdemes bevenni a gyógyszert – magyarázza Tenke főorvos. – Ezek a szerek nem „valódi” antibiotikumok, azaz nem a szövetek szintjén hatnak, hanem elsősorban a vizeletben fejtik ki a hatásukat: ott akadályozzák meg a baktériumok szaporodását. E gyógyszereket akár éveken keresztül is lehet alkalmazni, mivel nem alakul ki kórokozó elleni rezisztencia a gyakori szedés esetén sem. Sokkal rosszabb, ha a már kifejlődött hólyaghurut esetén kell nagy dózisú antibiotikumot adni.

Természetesen a legfontosabb mégis a normál hüvelyflóra, a természetes hüvelyi védelem helyreállítása. A fejlettebb országokban már a drogériákban is vásárolható hüvelyi ph-tesztcsík, amellyel megmérhető a hüvely vegyhatása, remélhetőleg előbb-utóbb nálunk is sok helyütt kapható lesz. Ezzel ellenőrizhető, hogy a hüvely megfelelő védőflórával rendelkezik-e, vagy sem. Ha nem, akkor fokozott a fertőzés veszélye. A ph-értéknek 4-4,5 között kell lennie, efölött a hüvelyi védőbaktériumok, azaz a laktobacilusok nem „dolgoznak” megfelelően. Ilyenkor helyileg alkalmazott laktobacilus-tablettával tanácsos helyreállítani a normális hüvelyi védőflórát. Érdemes laktobacilusokat tartalmazó étrendet – például gyakori kefirfogyasztást – bevezetni.

Egyes, a védekezőrendszert stimuláló szerekkel a hüvely immunitását is erősíteni lehet, ez szintén csökkenti a hólyaghurut kiújulásának veszélyét. Viszonylag új felfedezés, hogy az áfonyalé fogyasztásával is megelőzhető a hólyaggyulladás kialakulása. Kimutatták, hogy az áfonya egyik összetevője megakadályozza a baktériumok megtapadását a hólyagban, tehát egyértelműen csökkenti a hólyaghurut kialakulásának esélyét. Ma már tablettában is hozzáférhető az áfonyából kivont hatóanyag.

A beteg is figyeljen!
– A betegnek kell igazán ismernie a betegségét, mert ha ő tisztában van vele, és odafigyel magára, akkor olyan komoly problémától szabadul meg, amely az életminőségét jelentősen befolyásolja – teszi hozzá a főorvos. – Azért kellene időben kiszakadni abból a körből, amelyet az egyre erősebb antibiotikumok szedése jelent, mert ha ezek a szerek tönkreteszik a hüvelyi védőflórát, utána nagyon nehéz azt helyreállítani. A legfontosabb, hogy a beteg tudja, melyek a rizikótényezők számára: általában mi okozza nála a hólyaghurut visszatérését. Így – az orvossal egyeztetett gyógyszerek időben történő alkalmazásával – megelőzheti a gyulladás visszatérését, és rendkívül komoly problémától szabadulhat meg.

Mikor kell kivizsgálni?
– A nagyon gyakran kiújuló hólyaghurut esetén a szakembernek ki kell zárnia, nincs-e szó valamilyen hajlamosító alapbetegségről, például ultrahang-vizsgálat szükséges az esetleges anatómiai rendellenességek felkutatására – sorolja Tenke doktor. – Érdemes utánajárni annak is, nincs-e a háttérben olyan szexuális úton terjedő kórokozó, amely főleg a nőkre veszélyes – például chlamydia –, hiszen ez náluk súlyos kismedencei gyulladásokat okozhat.

Urológus és nőgyógyász, karöltve




A Dél-pesti Kórházban tavasszal urogynecológiai ambulancia nyílik, ahol az urológusok és nőgyógyászok együtt kezelik azokat a betegeket, akiknek problémája a két szakma „határterületére” esik. Szakértőnk tapasztalatai szerint a nők többnyire csak szövődményes hólyaghurut esetén jutnak el urológushoz, mert leggyakrabban a nőgyógyászuknál jelentkeznek a problémával. Az ambulancián azonban együtt dolgoznak a nőgyógyászok és az urológusok, természetesen nemcsak a hólyaghurut kezelésén, hanem például a két szakma másik nagy határterületéhez tartozó inkontinencia (akaratlan vizeletcsepegés) kivizsgálását és kezelését is együtt végzik majd. Valószínűleg sokak számára megdöbbentő, amit Tenke főorvos mond:
– Sokan nem is mernek beszélni arról, hogy inkontinensek, és inkább a betéteket választják a kivizsgálás és kezelés helyett, pedig sok esetben megfelelő műtéttel teljesen megszüntethető lenne a probléma. Ám erről a betegek legtöbbször nem is tudnak! Az inkontinenciák harminc-negyven százaléka megfelelő tornával is elmulasztható!

Egy tipikus történet…
Az alábbi történet – amelyet egy betegtől hallottam – akár jellegzetesnek is mondható: „Pár éve volt először hólyaghurutom, s vesemedence-gyulladás alakult ki belőle. A gyógyulás után pár héttel visszatért a hólyaghurut, antibiotikumokkal kezeltek, és a végén eljutottam odáig, hogy szinte folyamatosan antibiotikumot szedtem – mert amint abbahagytam, kiújult a hólyaghurut. Az évek során különböző kivizsgálásokra – kontrasztanyagos veseröntgen, hólyagtükrözés, ultrahang, nőgyógyászati vizsgálatok – küldtek, de mindegyiknek negatív lett az eredménye. Egy idő után magamtól döntöttem úgy, hogy abbahagyom az antibiotikumokat, sokkal több folyadékot iszom, és keresek egy olyan urológust, aki valami más megoldást tud ajánlani a problémára. Így kerültem a Dél-pesti Kórházba, ahol valóban segítséget kaptam. Azóta végre normálisan tudok élni, csak néha jön elő a probléma, akkor is könnyen legyőzöm”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top